Foto: TASR - Pavel Neubauer

Fico na záver konštatoval, že riziká si uvedomuje aj vláda SR, avšak podľa neho budú zdražovanie pri základných potravinách riešiť, ak takáto situácia od januára budúceho roka nastane.

Predseda vlády SR Robert Fico dnes spolu s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richardom Takáčom rokovali so zástupcami prvovýrobcov potravín.

Článok pokračuje pod videom ↓

Spoločného rokovania za okrúhlym stolom sa zúčastnili aj zástupcovia poľnohospodárov, agrárnikov, zástupcov potravinárov, ako aj obchodníkov.

Premiér očakáva znižovanie cien

Fico konštatoval, že stretnutie bolo mimoriadne konštruktívne a všetci zúčastnení potvrdili záujem, aby sa znížená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) prejavila aj pre spotrebiteľa.

„Bavíme sa tu o znížení DPH na všetky potraviny z 20 % sadzby na 19 % a pre vybrané potraviny zo sadzby 10 % na 5 %. Aj navzdory hlasom tých predchodcov, ktorí spôsobili zdraženie, zjednoduším vysvetlenie. My tvrdíme, že pri 5 % poklese DPH musí nasledovať zníženie cien. Na stretnutí sme prezentovali, že budeme vyžadovať zníženie cien,“ vysvetlil Fico.

Premiér dodal, že na stretnutí sa dohodli na ďalších krokoch a ďalšie stretnutie ich čaká koncom októbra. Podľa jeho slov na chystanom stretnutí chcú byť ešte konkrétnejší a súčasťou rokovaní má byť aj Štatistický úrad SR.

„Každý na dnešnom stretnutí si uvedomil svoj podiel zodpovednosti, pokiaľ išlo o ceny,“ povedal Fico.

Situáciu doriešia po 1. januári

Minister Takáč sa po rokovaní taktiež poďakoval zástupcom rokovania za stretnutie, ktorého hlavným cieľom bolo pretavenie sa zníženej DPH v prospech spotrebiteľa. „Verím, že tie výsledky k 1. januáru 2025 prídu. Je to spoločná téma a čakajú nás ešte ďalšie rokovania,“ povedal Takáč.

Fico na záver konštatoval, že riziká si uvedomuje aj vláda SR, avšak podľa neho budú zdražovanie pri základných potravinách riešiť, ak takáto situácia od januára budúceho roka nastane.

„Ak je v súčasnosti cena výrobku 1,20 eura, po zmene DPH na 23 % uvidí spotrebiteľ cenu 1,23 eura, pôjde teda hore. Prečo nemá platiť tá istá logika, keď tam, kde je teraz DPH 10 %, bude sadzba 5 %,“ objasnil Fico.

Podľa neho si rovnako kabinet uvedomuje aj riziká transakčnej dane. „Je veľmi dôležité pozerať sa na vstupy, pokiaľ ide o prvovýrobcov,“ dodal premiér s tým, že ak nejaký produkt ide do spracovania, bude tých vstupov viac. Verí, že na konci októbra budú v úpravách pokračovať ďalej.

Pripustil, že slovenskí výrobcovia produkujú drahšie, ako zahraniční, menovite pripomenul situáciu pestovateľov jabĺk či zemiakov.

Uložiť článok

Najnovšie články