Foto: Image by shurkin_son on Freepik / Pexels

Jedna skupina penzistov môže skončiť s pozastaveným dôchodkom.

Pracujúci seniori si musia dať pozor. Týka sa to tých, ktorí sa rozhodli privyrobiť si počas poberania predčasného dôchodku. Sociálna poisťovňa im totiž môže pozastaviť jeho poberanie, ak spravia túto chybu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informuje Sociálna poisťovňa na svojom webe, dôchodcovia, poberajúci riadny dôchodok, môžu pracovať bez toho, aby ich obmedzoval zákon. Dokonca si môžu v niektorých prípadoch uplatniť odvodovú úľavu. To isté však neplatí pre poberateľov predčasného dôchodku.

Kedy Sociálna poisťovňa pozastaví vyplácanie

Predčasní dôchodcovia môžu pracovať na dohodu len v prípade, že ich ročný príjem nepresiahne stanovenú hranicu. Tá je v súčasnosti nastavená na výšku 2400 eur. Ak ju presiahnete, spravíte chybu, ktorá bude mať následky.

Na to, aby sa vám ako poberateľovi predčasného starobného dôchodku s uplatnenou odvodovou úľavou (výnimkou) dôchodok naďalej vyplácal, treba splniť nasledovné podmienky:

  • váš príjem z dohody za kalendárny rok nepresahuje sumu 2400 eur (ak túto sumu presiahnete, Sociálna poisťovňa výplatu dôchodku zastaví a obnoví ju až v ďalšom kalendárnom roku, kedy vykoná zúčtovanie),
  • nie ste dôchodkovo poistený z inej zárobkovej činnosti (v opačnom prípade váš nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku zanikne od najbližšieho výplatného termínu dôchodku po vzniku pracovného pomeru).
Uložiť článok

Najnovšie články