Foto: Unsplash

ŠÚKL varuje pred vážnymi psychickými následkami.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa rozhodol prehodnotiť účinky liekov, ktoré užívajú muži naprieč rôznymi vekovými kategóriami. Tento krok prichádza v rámci snahy zabezpečiť vyššiu bezpečnosť a efektívnosť farmaceutických prípravkov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zamestnanci ŠÚKL sa momentálne zaoberajú účinkami liekov obsahujúcich finasterid a dutasterid. Tieto liečivá užívajú muži vo veku 18 až 41 rokov vo väčšine prípadov pri vypadávaní vlasov spôsobenom mužskými hormónmi, alebo pri zväčšenej prostate.

Spomínané lieky sa užívajú vo forme tabliet alebo kapsúl, no môžu mať vedľajšie účinky v podobe psychiatrických porúch vrátane depresie, informuje ŠÚKL. U pacientov sa dokonca môžu objaviť myšlienky na samovraždu a suicidálne správanie. Preto je užívanie liekov s obsahom finasteridu pod prísnou kontrolou lekárov, ktorí majú sledovať aj možné psychiatrické príznaky u pacientov.

Vyhodnotenie rizík liekov

„Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) posúdi všetky dostupné údaje o možnej súvislosti finasteridu a dutasteridu s myšlienkami na samovraždu a suicidálnym správaním. Prehodnotí aj vplyv týchto údajov na pomer prínosov a rizík predmetných liekov, pričom zohľadní stavy, na liečbu ktorých sa používajú,“ uviedla rozpočtová organizácia zriadená ministerstvom zdravotníctva.

Uložiť článok

Najnovšie články