Foto: TASR - Milan Kapusta

O prácu už prišlo približne 90 zamestnancov, malo však ísť o nevyhnutné škrty s cieľom posilniť spoločnosť.

O problémoch veľkého vranovského zamestnávateľa sme vás informovali ešte pred letom, kedy sa pracovníci sťažovali na meškajúce výplaty, firmu poznačili pokuty a riešil sa aj pokles tržieb. Medzičasom sa vo firme Bukóza Holding zmenil majiteľa a novým vlastníkom je Roman Staněk a spoločnosť RIQ Investments.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako teraz informujú Hospodárske noviny, český investor musel po prebratí fabriky čeliť dlhom presahujúcim hranicu 100 miliónov eur. Nový majiteľ neskôr oznámil, že obchodné dlhy sa podarilo firme presunúť na splátkový kalendár a postupne sa dohaduje postup aj pri ďalších finančných záväzkoch. Otázna je v súčasnosti tiež pokuta vo výške 12 miliónov eur, ktorú vymáha Environmentálny fond za neuhrádzané emisné povolenky.

Aby sa však celá firma ozdravila, musel Staněk pristúpiť k optimalizácii výroby a vo väčšine prípadov je jej súčasťou prepúšťanie zamestnancov. „Došli sme k tomu názoru, že tu boli dve energetiky a jednu musíme zavrieť. Bohužiaľ sme prepustili 90 zamestnancov a dôjde k značnej úspore viac ako 1,5 milióna eur za mesiac. Bohužiaľ to bolo nutné zlo, no fabrika môže žiť aj s jednou energetikou,“ vyjadril sa majiteľ.

Na snímke protest zamestnancov spoločnosti Bukóza. Foto: TASR – Roman Hanc

Ako ďalej pre TASR prezradil, spoločnosti sa podarilo ušetriť aj v iných oblastiach. Hovoríme tu prevažne o prevádzkových materiáloch ako štiepka, oleje, energie a podobne. Staněk tiež potvrdil, že spoločnosť sa bude uchádzať o štátne stimuly na udržanie efektívnosti výroby v Hencovciach. Avizovaná transformácia holdingu na jednu obchodnú spoločnosť, ktorá má zefektívniť riadenie a zredukovať náklady, má prebehnúť v roku 2025.

Pomoc štátu sa zdá byť v tomto prípade nevyhnutná, nakoľko sa naša druhá najväčšia celulózka musí boriť aj s problémami, ktoré nevie ovplyvniť. Medzi tie patrí napríklad cena samotného produktu – celulózy. Okrem toho sa pri Bukóze do fungovania zaplietli aj opletačky s certifikátmi, keďže firma dlhšiu dobu stála a prišla o ne. Majiteľ však potvrdil, že ich postupne získavajú späť.

Uložiť článok

Najnovšie články