Foto: The Ellinikon, Newsroom

Nevyužívané grécke letisko sa má premeniť na najväčšie futuristické mesto v Európe.

V Grécku vyrastá ambiciózny projekt, ktorý chce z bývalého letiska vytvoriť futuristické inteligentné mesto. Súčasťou megaprojektu majú byť obytné priestory, nákupné strediská, či pracoviská, rovnako ako bohatý výber kultúrnych a zábavných aktivít. Na pláne výstavby pracujú renomovaní architekti vrátene Normana Fostera, Kenga Kumu či Bjarkeho Ingelsa, podľa portálu Domus Web.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hlavnú časť projektu The Ellinikon vedie grécka spoločnosť LAMDA Development. Firma je v zozname 100 najvplyvnejších spoločností v rebríčku TIME, podľa informácií z LAMDA Dev. O regeneračnom projekte napísal portál Design Boom.

Foto: proces výstavby, Profimedia

15-minútové mesto budúcnosti

Projekt The Ellinikon má mať v súčasnosti hodnotu približne 8 miliárd eur.

Vychádza z princípov „15-minútového mesta“, a teda, že každý človek v meste sa vie dostať do každodenných lokalít (školy, potravinové reťazce, zamestnanie a iné) za čas menší ako 15 minút.

Foto: The Ellinikon, Newsroom

Ellinikon vyrastá v lokalite bývalého letiska v Aténach, ktoré fungovalo medzi rokmi 1938 a 2001. Kompletný plán centruje mestečko okolo rozľahlého parku s interaktívnou fontánou, vonkajším športovým areálom a detským ihriskom.

Súčasťou projektu má byť rezidenčná štvrť s názvom Little Athens, v ktorej sa postaví 1 115 rezidencií a 110 obchodných jednotiek. Projekt sa bude rozprestierať pri pobreží Egejského mora, pričom súčasťou má byť kilometrová verejná pláž, dostupná pre každého návštevníka.

Dokončenie projektu plánujú developeri na rok 2037, podľa Travel and Leisure.

V roku 2026 však už má na mieste vyrásť veža Riviera, dominanta projektu a úplne prvý mrakodrap v Grécku. Ako informuje portál, finálny produkt by mal stáť vo vzdialenosti 20-minútovej jazdy z mesta Atény.

Portál projektu dodáva, že to bude najväčší projekt mestskej obnovy v Európe.

„S výhľadom na nekonečné Egejské more a úchvatnými západmi slnka je Ellinikon ultimátnou celoročnou destináciou“.

Uložiť článok

Najnovšie články