Foto: TASR/Martin Baumann

Šaško chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi a hľadať kompromis.

Novovymenovaný minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi s cieľom hľadať kompromis pri návrhu konsolidačných opatrení. Uviedol to po svojom štvrtkovom vymenovaní do funkcie v Prezidentskom paláci.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Považujem za kľúčové, aby som zabezpečil, aby zdravotníci ostali v systéme, preto okamžite v úzkej komunikácii so všetkými relevantnými hráčmi komôr a asociácií vstúpim do rokovaní tak, aby sme našli kompromis medzi legitímnymi požiadavkami zdravotníkov na jednej strane a potrebou ozdravenia verejných financií, pod ktorú sa dvojnásobne podpisujem,“ vyhlásil Šaško.

Verí modernej medicíne  odmieta šarlatánstvo

Jeho hlavným cieľom je, aby sa o pacienta mal kto starať a aby bolo zdravotníctvo službou pre ľudí, nie „biznisom pre vyvolených“. „Toto je základná filozofia, ktorej sa budem držať. Kvalitná a dostupná zdravotná starostlivosť musí byť prístupná pre všetkých,“ povedal. Avizoval tiež, že sa chce veľmi intenzívne venovať otázke prevencie.

Nový šéf rezortu má zámer veľmi dôkladne sa venovať finančným tokom v sektore. „Budem dôkladne monitorovať a odstraňovať všetky diery, cez ktoré nám tieto zdroje častokrát unikajú,“ uviedol. Ako sám uviedol, najviac mu „červená kontrolka bliká“ pri zdravotných poisťovniach. Avizoval, že sa spoločne s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) pozorne pozrú na spôsoby, akými poisťovne spravujú peniaze občanov.

Šaško považuje za dôležité, aby boli jeho rozhodnutia robené na základe dát, vedeckých faktov a na princípoch modernej medicíny. Chce sa preto obklopiť rešpektovanými expertmi z medicínskej oblasti. „Budem odmietať to, čo sa stáva čoraz viac populárnejšie, a to návrat k nejakému tmárstvu alebo šarlatánstvu, alebo odmietaniu všeobecného pokroku medicíny,“ vyhlásil minister.

Kto je nový minister?

Kamil Šaško má 38 rokov a do vymenovania na post ministerstva zdravotníctva zastával pozíciu štátneho tajomníka na Ministerstve hospodárstva SR. V rámci tejto funkcie sa venoval kľúčovým oblastiam ako energetická politika, dekarbonizácia, hospodárska súťaž, priemyselný rozvoj a strategické plány hospodárskej politiky.

Kariéru začal v oblasti finančného sektora, pričom získal titul Master of Science v odbore Financie – Investičné bankovníctvo na London School of Business and Finance. Predtým absolvoval bakalárske štúdium na University of Sussex v odbore aplikovaná veda a riadenie podniku so zameraním na matematiku.

Jeho profesionálna prax zahŕňa pozície v Národnej banke Slovenska, kde pôsobil ako expert na regulácie a dohľad (2020 – 2023), ako aj funkcie finančného attaché a radcu na Stálom zastúpení SR pri Európskej únii v Bruseli (2015 – 2020). Pracoval tiež ako generálny štátny radca na Ministerstve financií SR a súkromný bankár v Tatra banke.

Okrem toho bol v roku 2016 predsedom Pracovných skupín Rady EÚ pre Finančné služby a v období 2018 – 2020 bol členom Centra pre finančné inovácie na Ministerstve financií SR. Vo svojej doterajšej pozícii na ministerstve hospodárstva sa zameriaval na podporu konkurencieschopnosti Slovenska, rozvoj priemyselných inovácií a znižovanie uhlíkovej stopy prostredníctvom ekologických politík a projektov.

Uložiť článok

Najnovšie články