Foto: Profimedia

Kráľ Karol III. ocenil jej odvahu a odkaz pre budúce generácie.

Vo veku 100 rokov zomrela Lily Ebertová, známa ako preživšia holocaustu, ktorej príbeh sa stal známy, keď hľadala rodinu vojaka, ktorý ju zachránil. Jej život a odolnosť sa stali inšpiráciou pre mnohých, pričom nesmierne dôležitá bola aj jej snaha o zachovanie pamiatky na obete holocaustu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pravnuk Lily Ebertovej oznámil, že zomrela vo svojom dome, obklopená členmi svojej rodiny, informovala BBC. Ako 20-ročná bola spoločne so svojou rodinou odvedená do Auschwitz-Birkenau. Jej príbeh sa stal populárny pred štyrmi rokmi, keď sa snažila získať viac informácií o americkom vojakovi, ktorý ju oslobodil z pochodu smrti v Nemecku.

Populárna na TikToku

Ebertová mala na platforme TikTok aktívny profil, kde zdieľala svoje osobné príbehy a skúsenosti z holocaustu. Vďaka svojmu zameraniu na vzdelávanie a osvetu dokázala osloviť najmä mladších používateľov. Jej videá sa stali virálnymi a prispeli k zvyšovaniu povedomia o holocaustových udalostiach. Vďaka pravnukovi Dovovi, ktorý jej pomáhal so správou sociálnej siete, mala na TikToku dva milióny sledovateľov.

Úctu jej vzdal aj kráľ Karol III., ktorý ocenil jej neobyčajnú odolnosť a odvahu, pričom správa o jej smrti ho veľmi zarmútila. „Som veľmi hrdý, že ako preživšia nezmyselných hrôz holocaustu neskôr našla domov vo Veľkej Británii, kde pokračovala v rozprávaní svetu o hrozných zverstvách, ktorých bola svedkom. Jej svedectvo slúži ako trvalé pripomenutie hĺbok zvrhlosti a zla, do ktorých môže ľudstvo upadnúť, keď sú opustené rozum, súcit a pravda,“ uviedol na sociálnej sieti X.

Uložiť článok

Najnovšie články