Foto: Unsplash

V rebríčku krajín Schengenu, kde by sa Američanovi žilo najlepšie, sme na poslednom mieste.

Vznikol nový rebríček, ktorý má za cieľ pomôcť Američanom zorientovať sa v tom, ktorá krajina v rámci Schengenského priestoru je najlepšia pre život. Slovensko skončilo najhoršie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zoznam je určený tým Američanom, ktorí by sa chceli presťahovať na „starý kontinent“. Ako uvádza portál SchengenVisaInfo, Európska únia im ponúka pomalšie životné tempo a lepšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Pri zostavení rebríčka hralo hlavnú úlohu niekoľko faktorov, napríklad, znalosť anglického jazyka, kvalita zdravotnej starostlivosti, hrubý mesačný príjem, dane, či životné náklady.

Z analýzy portálu vyplýva, že favoritom je Švajčiarsko, ktoré je pre Američana najlepšie pre život, ako prvý na to upozornil portál tvnoviny.sk. Krajina získala najvyššie skóre za zdravotnú starostlivosť a finančnú flexibilitu.

Na druhom mieste sa ocitlo Nórsko, na treťom Dánsko, štvrtý je Island a „TOP 5“ uzatvára Švédsko.

Slovensko na poslednom mieste

Spomedzi všetkých hodnotených krajín Schengenského priestoru okrem Lichtenštajnska, ktoré sa nehodnotilo pre nedostatočné údaje, skončila Slovenská republika na poslednom 28. mieste.

Naša krajina získala z maximálneho počtu bodov – 100 za zdravotnú starostlivosť len 7 bodov. Rovnako sme na tom oproti iným krajinám horšie aj s finančnou flexibilitou, zarábame málo. Priemernú hrubú mzdu majú nižšiu už len v Bulharsku, Rumunsku, Chorvátsku a Lotyšsku.

U našich susedov by sa Američanovi žilo lepšie

Najvyššie sa spomedzi krajín, ktoré susedia so Slovenskom, ocitlo Rakúsko na 7. mieste. Nasleduje Poľsko na 14. mieste, to získalo maximálny počet bodov za ústretovosť voči Američanom. Maďarsku patrí 17. priečka, v tejto krajine majú oproti nám napríklad nižšie nájomné aj životné náklady, pričom zarábame takmer rovnako. Čechom patrí 23. miesto, oproti nám majú viac ako dvojnásobne lepšie skóre za zdravotnú starostlivosť, tiež o 600 dolárov lepší plat v hrubom.

Uložiť článok

Najnovšie články