Foto: TASR - Lukáš Mužla

Rozhodnutie nahradiť existujúci most novým, vyplynulo zo záverov zrealizovanej diagnostiky a statického posúdenia v uplynulom období.

Na základe výsledkov diagnostiky a statického posúdenia bol v minulosti most ponad rieku Hron pri malej železničnej stanici pre nevyhovujúci stavebno-technický stav uzavretý pre automobilovú dopravu. Mesto následne začalo podnikať kroky smerujúce k jeho komplexnej rekonštrukcii, v rozsahu odstránenia pôvodného a vybudovania úplne nového oceľového mosta spĺňajúceho všetky normy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková, dnes má samospráva vypracovanú projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie. Zámerom je v tejto lokalite vytvoriť atraktívny priestor s novým, 36 metrov dlhým a osem metrov širokým promenádnym mostom pre peších a cyklistov.

Nový most nahradí starý

Rozhodnutie nahradiť existujúci most novým, vyplynulo zo záverov zrealizovanej diagnostiky a statického posúdenia v uplynulom období. Most z roku 1956 je značne poškodený a nachádza sa v nevyhovujúcom technicko-stavebnom stave, preto na ňom nestačí len vymeniť povrch.

Mesto po uzatvorení tohto mosta zadalo vypracovanie projektovej dokumentácie na jeho rekonštrukciu. V súčasnosti je projekt hotový, rovnako ako sú k dispozícii aj vyjadrenia dotknutých orgánov. Napriek tomu, že nový most bude slúžiť výhradne chodcom a cyklistom, projektovať sa bude s nosnosťou pre automobily, aby sa dal v prípade mimoriadnych situácií využiť.

„S projektom výmeny mosta súvisí aj projekt vybudovania oddychového parčíka s prístaviskom pre vodákov, na ktorý máme vypracovanú projektovú dokumentáciu pre územné a stavebné konanie. V súčasnosti na túto stavbu prebieha proces územného konania. Ťažiskovým priestorom parčíka je rampa pre vodákov, kde je navrhnutý malý záliv na priblíženie lode, priestor na vystúpenie a jej vynesenie na rampu. Okolo rampy sa navrhuje nový nábrežný múr a oplotený priestor, ktorý umožní uschovanie lodí. Priľahlú plochu pri Hrone má tvoriť parčík s kaviarňou, tanečnou plochou a lavičkami,“ doplnil prvý zástupca primátora Jakub Gajdošík.

Uložiť článok

Najnovšie články