Foto: Unsplash

Vyššie teploty bude sprevádzať nepríjemný a nebezpečný vietor.

Do našej oblasti postupne nateká teplý vzduch, ktorý so sebou prinesie vyššie teploty. Počasie dnes bude príjemné, sprevádzať ho však bude mimoriadne silný vietor. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Čakajú nás vyššie teploty

Ako informuje iMeteo, Európou aktuálne postupuje hlboká tlaková níž. Jej stred sa presúva z Francúzska cez Nemecko a k nám od juhozápadu prúdi teplý a vlhký vzduch.

Aj preto sa dnes môžeme tešiť z oteplenia. Na niektorých miestach bude ortuť v teplomeroch ukazovať aj viac ako +20 °C. Na Orave, Liptove, Spiši, Horehroní a Záhorí sa budú teploty pohybovať okolo +17 °C. U nášho suseda, v Maďarsku, by mohli presiahnuť aj +25 °C.

Príjemný pocit z vyšších teplôt bude znepríjemňovať silný vietor. Ten k nám dorazí ako pozostatok hurikánu Kirk, ktorý včera pustošil juhozápad Európy.

Zvyšky hurikánu

Väčšinu okresov Prešovského a Žilinského kraja vo štvrtok potrápi vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. Vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá predbežne platí do 15:00.

SHMÚ upozorňuje aj na vietor na horách, pre ktorý platí výstraha prvého stupňa do 12:00. Týka sa takmer celého Žilinského kraja a tiež okresov Banská Bystrica, Brezno a Poprad.

„Fúkať bude spočiatku prevažne juhozápadný vietor rýchlosťou 10 až 35 kilometrov za hodinu, v nárazoch miestami až okolo 55 kilometrov za hodinu, popoludní však bude slabnúť. Vo vysokých polohách sa očakáva búrlivý vietor až víchrica, dnes preto hory radšej obchádzajte,“ upozorňuje portál.

Ako ďalšia pripomienka hurikánu sa miestami podľa iMeteo vyskytne zmenšená oblačnosť a popoludní nás môže prekvapiť lejak, ktorý zrejme pretrvá aj vo večerných a nočných hodinách.

Cez naše územie začne od západu prúdiť studený front, ktorý prinesie najmä dážď, ktorý však nebude veľmi výdatný. Pršať bude aj vo večerných a nočných hodinách. Od zajtra sa očakáva za studeným frontom ochladenie.

Už v piatok nastane výrazná zmena. Vyššie teploty, ktoré nás dnes milo prekvapia, už zajtra klesnú. V piatok má byť +11 až +17 °C, v ďalších dňoch má byť ešte chladnejšie. Víkend bude upršaný a zamračený.

Uložiť článok

Najnovšie články