Ilustračná foto: TASR - Jaroslav Novák

Ľudia na Slovensku podľa Jakaba platia za potraviny o 48 percent viac.

Hnutie Slovensko dnes poukázalo na ceny potravín na Slovensku v porovnaní so zahraničím. Poslanci hnutia boli už po piatykrát nakupovať na Slovensku a v Poľsku v tom istom obchodnom reťazci, a tie isté potraviny. Ako uviedol poslanec hnutia Július Jakab, nákup z Poľska ich stál 51 eur, za rovnaký nákup na Slovensku zaplatili 76 eur.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ľudia na Slovensku podľa Jakaba platia za potraviny o 48 percent viac, ako Poliaci. V košíkoch boli kuracie stehná, na Slovensku boli o 31 percent drahšie. Mleté bravčové mäso vyšlo poslancov v Poľsku o 57 percent lacnejšie, pri párkoch bol rozdiel 116 percent. „Mlieko Poliaci nakupujú o 39 percent lacnejšie ako Slováci,“ prízvukoval Jakab. Dodal, že maslo Slováci kupujú v porovnaní s Poliakmi o 78 percent drahšie.

Vláda hovorí niečo iné

Vrchol cynizmu a totálneho odtrhnutia od reality súčasnej vlády je podľa Jakabových slov analýza o cenách potravín, ktorý vláda na minulotýždňovom rokovaní vzala na vedomie. „V analýze uviedli, že v prípade mäsa je cena na Slovensku v porovnaní s Poľskom o 20 % nižšia. Podľa nášho nákupu je cena kuracích stehien na Slovensku o 31 % vyššia ako v Poľsku. Mleté bravčové mäso nakupujú Slováci o 57 % drahšia ako Poliaci,“ podčiarkol Jakab.

Foto: SITA – Milan Illík

Vláda totiž v spomínanej analýze prišla s úplne inými výsledkami. Na Slovensku sú vraj v porovnaní so susednými štátmi nižšie ceny mäsa. Vyššie sú však ceny chleba, jabĺk a zemiakov. Vyplýva to zo septembrovej aktualizácie Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín z dielne Ministerstva financií (MF) SR.

V prípade bravčového karé, kurčiat a hovädzieho mäsa je podľa analýzy cena na Slovensku v porovnaní s Poľskom o 20 % nižšia. Mlieko je oproti Maďarsku a Poľsku taktiež lacnejšie o 10 % až 20 %. Naopak, vyššie sú ceny chleba, no pri chlebe nemusia štatistické úrady porovnávať úplne totožné produkty, čo môže vysvetľovať pozorované cenové rozdiely.

Ceny vajec klesli podľa MF SR v posledných mesiacoch na úroveň ceny v Česku. Cena masla je na Slovensku mierne vyššia než v Česku, nižšia než v Poľsku a Maďarsku. Syr Eidam je na Slovensku drahší oproti susedným krajinám asi o 10 %. Jablká a zemiaky sú na Slovensku drahšie než v Poľsku a Maďarsku asi o 20 %, ale cenovo sú na rovnakej úrovni ako v Česku.

Uložiť článok

Najnovšie články