Foto: GLO

Bratislava má za sebou výnimočný víkend.

Multimediálny festival Biela noc priniesol domácim i návštevníkom fantastické zážitky pri novom objavovaní naoko známych miest, ktoré zažili doslova aj do písmena v novom svetle.

Aj keď je multimediálny festival Biela noc zapísaný u ľudí v prvom rade ako festival plný atraktívnych svetelných inštalácií vo verejnom priestore, je to v prvom rade festival súčasného umenia. Umenia, ktoré ohromuje, provokuje a čo je najdôležitejšie, spája. Práve spájanie bolo v DNA tohtoročnej edície Bielej noci prítomné viac ako inokedy predtým.

Vodná trasa spojila svetelným dizajnom mosty Apollo a Lanfranconi, neuveriteľne komplexnú symbiózu umenia naprieč jednotlivými odbormi zažili návštevníci  multimediálnej performance, ktorá spojila svetelných dizajnérov, plavkyne synchronizovaného plávania, poetku a performerku, architektku a hudobníka.

Foto: GLO

Svetelným dizajnom sa podarilo prepojiť aj dve ikonické stavby komunistickej architektúry – legendárny hotel Kyjev a OD Prior. Kým hotel Kyjev ožil strhujúcim, veľkoformátovým laserovým mappingom, susedná stena OD Prior ožila pre zmenu interaktívnou projekciou.

Foto: GLO

Aby toho nebolo málo, v OD sa podarilo aj geniálne prepojenie exteriéru s interiérom. Vďaka odrazu čistých exteriérových línií a geometrie našla svoje miesto vo vnútri OD inštalácia kinetických objektov, ktorá symbolicky uzavrela kruh spoločných svetelných momentov.

O unikátne zážitky sa v tomto prípade postarali umelci z BN Label, ktorý aj tento raz ukázali, aké inšpiratívne dokáže byť umenie spájajúce svety umenia a architektúry, svetelného dizajnu a v tomto prípade špeciálne aj sveta glo, ktoré bolo aj tentoraz jedným z partnerov multimediálneho festivalu.

Foto: GLO

Magický víkend plný umeleckých zážitkov priniesol nachvíľu nielen nové svetlo do starých obrazov mesta, ale aj fascinujúcu ukážku toho, aké blízke a potrebné dokáže byť súčasné umenie.  Príďte sa o tom presvedčiť už tento týždeň do Košíc, kde Biela noc pokračuje už cez víkend.

PR článok GLO
Uložiť článok

Najnovšie články