Ilustračná foto: Pixabay

Maslo zdražuje na maximum.

Cena masla, jednej z najdôležitejších potravín v našich kuchyniach, opäť narastá. S rastúcimi nákladmi a meniacimi sa podmienkami na trhu sa mnohí zákazníci pýtajú, čo tento nárast znamená pre ich peňaženky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Maslo, kľúčová ingrediencia v mnohých receptoch a neodmysliteľná súčasť našich jedál, sa stáva čoraz drahším. Stalo sa prvou potravinou, ktorá podľahla extrémnemu zdražovaniu, keď cena 250-gramového balenia vzrástla na približne štyri eurá. Po poklese inflácie sa cena opäť znížila na približne tri eurá.

Mnohí Slováci sa tešili z tohto poklesu, no opak je pravdou. „V Európskej únii stúpa cena surového kravského mlieka. Dôvodom je aj to, že Taliansko výrazne zvyšuje nákup mlieka, zatiaľ čo celkový objem mlieka v Únii klesá. Cenu slovenského masla ovplyvňuje európska spotová cena mlieka a smotany. Tieto ceny rastú práve v dôsledku nižšieho objemu mlieka a zvýšenému dopytu zo strany niektorých krajín,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Jana Holéciová, pre tvnoviny.sk.

Maslo zostáva drahé napriek zľavám

Nádej na zlepšenie prišla s konsolidačným balíkom, ktorý zahŕňa aj zníženie DPH na 5 % pre základné potraviny a lieky. Nové opatrenia však môžu byť pre výrobcov obmedzujúce, keďže zvýšené náklady na suroviny sa môžu premietnuť do finálnych cien, varuje TA3. Rovnako je potrebné rátať s tým, že niektoré tovary a služby budú opäť drahšie.

V blízkej budúcnosti tak môžeme len ťažko očakávať, že by maslo zlacnelo. Aktuálne sa jeho ceny na Slovensku pohybujú od 2 do 4 eur, pričom prémiové značky môžu stáť aj viac. Obchodné reťazce ponúkajú rôzne ceny a akcie, pričom najlacnejšie maslo sa dá nájsť za približne 2,5 eura. Napriek poklesu cien na burze ostáva maslo drahšie v porovnaní s minulým rokom, čo je spôsobené poklesom produkcie mlieka v Európe a rastúcim dopytom po tejto potravine.

Uložiť článok

Najnovšie články