Foto: TASR - Pavol Zachar

Exzamestnanci ministerstva kultúry opísali svoj pohľad na situáciu v rezorte, ten to popiera.

Slovenské pamiatky vyvesili čierne vlajky, nová riaditeľka Slovenského národného divadla zrušila hosťujúce predstavenie z Prahy v rámci festivalu Drama Queer, šéfka kultúry vymieňa vedúcich kľúčových kultúrnych inštitúcií bez predošlej konzultácie či vysvetlení, kritizuje médiá za ich prácu, na rezorte kultúry bol rozpustený Inštitút kultúrnej politiky a k tomu všetkému bývalí zamestnanci tvrdia, že na ministerstve vládne a o všetkom rozhoduje generálny tajomník služobného úradu Lukáš Machala. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Zamestnanci, ktorí sa ocitli v „prvej vlne“ prepúšťaní, prehovorili pre interez o tom, ako sa s nástupom novej vládnej moci z ich pohľadu inštitúcia zmenila. Vyjadrenia poskytli s prísľubom anonymity.

Kým kedysi podľa ich slov pracovali na „malom milom ministerstve“, dnes je z neho „malé smutné ministerstvo, kde sa ľudia boja a odchádzajú, aj keď nemusia“.

Interez v tejto súvislosti oslovil generálneho tajomníka služobného úradu, aby sa k celej situácii vyjadril.

Čistky, strach a lustrovanie

Exzamestnanci tvrdia, že s nástupom Lukáša Machalu na pozíciu generálneho tajomníka služobného úradu začali lustrácie zamestnancov, odpočúvanie rozhovorov, zastrašovanie a aj porušovanie zákona.

Foto: TASR – Dano Veselský

„Machala a jeho „tím“ niekoľko mesiacov pracovali na zozname a presne vedeli, koho chcú vyhodiť. Ten zoznam sa však menil z hodiny na hodinu. Podľa toho, kto mu nevyhovel. Udržíte sa tam, keď mu posluhujete. Keď nie, ocitnete sa na zozname,“ opisujú svoj pohľad bývalí pracovníci ministerstva.

Ministerstvo kultúry tieto tvrdenia odmieta. „Ako sme opakovane, už niekoľkokrát deklarovali, medializované obvinenia týkajúce sa údajnej šikany, sledovania alebo odpočúvania zamestnancov sú absolútne nepodložené a klamlivé. Tvrdenia o údajnom odpočúvaní pevných liniek alebo sledovaní zamestnancov sú absolútny výmysel,“ uviedla pre interez v mene rezortu hovorkyňa  Petra Bačinská.

Dodala tiež, že vedenie odmieta šírenie poplašných správ a neoverených informácií bez akýchkoľvek dôkazov, založených na anonymných svedectvách. Zároveň sa v mene ministerstva dištancovala od akýchkoľvek foriem neprijateľného správania na pracovisku.

Podľa slov bývalých zamestnancov sa po tom, ako 70 ľudí z rezortu vstúpilo do štrajkovej pohotovosti, ministerka Martina Šimkovičová čudovala, prečo sú nespokojní, zatiaľ čo sa Machala a Legátová mali vyhrážať, že tých, ktorí vstúpia do štrajkovej pohotovosti, odhlásia zo sociálnej poisťovne.

Túto informáciu ministerstvo tiež neguje, tvrdenia o vyhrážkach smerom k zamestnancom v prípade, že vstúpia do štrajkovej pohotovosti, sa nemajú zakladať na pravde.

Prepúšťanie pod nátlakom ministerstvo popiera

Niektorí zo zamestnancov tvrdia, že výpovede podpisovali pod nátlakom riaditeľky osobného úradu Andrey Legátovej. Tá sa mala postaviť do dverí a nepustiť ich von, kým papier nepodpísali. Okrem toho majú mať všetci zákaz chodiť do práce.

„Na vrátnici sme si našli prekážky na strane zamestnávateľa. Ak by sme sa chceli dobýjať do našej vlastnej kancelárie, kde máme aj svoje osobné veci, SBS-kári sú nútení zavolať Machalu, aby nám vysvetlil, že tam nemáme čo robiť,“ tvrdia.

Ministerstvo zdôrazňuje, že ukončenie štátnozamestnaneckých a pracovných pomerov so zamestnancami ministerstva kultúry sa uskutočnilo plne v súlade s príslušnými právnymi predpismi. „Dementujeme nepravdivé tvrdenia, že počas vykonaných osobných pohovorov v rámci usporiadania ich štátnozamestnaneckých a pracovných pomerov v dôsledku organizačnej zmeny, bol na zamestnancov vyvíjaný akýkoľvek nátlak sprevádzaný vyhrážkami,“ tvrdí.

Zamestnanci sa údajne mohli dôkladne oboznámiť s predkladanými právnymi dokumentmi, a to dohodou o skončení alebo výpoveďou, ktoré im boli riaditeľkou osobného úradu podrobne vysvetlené. „V prípade, že zamestnanec nesúhlasil s dohodou, bola mu doručená výpoveď. Aj za predpokladu, že prevzatie nepotvrdil svojím podpisom, výpoveď sa považuje v zmysle zákona za doručenú.“ 

Konsolidácia verzus vysoké platy

Dôvodom „prvej vlny“ prepúšťania mala byť potreba konsolidácie. Starým pracovníkom malo byť oznámené, že sa ich miesto ruší a že rezort pre nich nemá iné voľné miesto. Skutočnosť však má byť iná.

„Odnikiaľ sa objavila jedna osoba, že od 1. 9. nastupuje na voľné miesto. Medzi starými zamestnancami sa robia čistky, vyhovárajú sa na konsolidáciu, a popritom naberajú svojich známych. Sú tam však pozície, na ktorých musíte skutočne pracovať a ja neviem, či sú medzi tými, ktorých prijímajú, špecialisti a odborníci ako tí, ktorých vyhadzovali,“ hovorí jeden z bývalých zamestnancov.

Foto: SITA – Bokor Tomáš

Dodáva tiež, že osoby, ktoré nastúpili „pod Machalovou ochranou“ majú „vymyslené platy“. Od šéfky osobného úradu dostali 9. triedu, ktorú bežne dostávajú iba riaditelia, a tiež osobný plat a stopercentný príplatok.

Ministerstvo sa voči tvrdeniam o neodbornosti alebo nekompetentnosti svojich zamestnancov ohradilo. „Všetci zamestnanci ministerstva kultúry vykonávajú svoje pracovné povinnosti náležite a s odbornosťou. Pri usporiadaní štátnozamestnaneckých miest a miest vo verejnej službe v rámci organizácií zmien, sa v plnom rozsahu rešpektoval zákon o štátnej službe a výkone práce vo verejnom záujme. V prípade, ak došlo k zrušeniu miest, nebolo možné zo strany ministerstva kultúry naďalej prideľovať prácu podľa opisu miesta a vznikli takzvané prekážky na strane zamestnávateľa,“ vysvetľuje.

Aktuálne sa hovorí aj o ďalšom zozname. „Grutka (generálny riaditeľ sekcie verejného obstarávania a správy majetku, pozn. red.) chodil pred niekoľkými týždňami po chodbách a vykrikoval po zamestnancoch, že má na zozname ďalších 60 ľudí, ktorých vyhodí do konca roka. Robil to preto, že sa zamestnanci pohoršovali nad tým, že v „prvej vlne“ vyhodili 30 ľudí,“ opisujú situáciu niekdajší zamestnanci s tým, že podľa ich informácií chce Lukáš Machala zredukovať počet  ľudí z 249 na 110.

Ďalšie veľké prepúšťanie má však nastať až po 1. januári 2025. Dôvodom je vraj nedostatok financií. Rezort má údajne už teraz problémy a je možné, že po vyplatení odstupného pre „prvú vlnu“ nebude mať z čoho v novembri a v decembri poslať výplaty.

Informáciu o prepúšťaní ministerstvo odmieta a považuje ju za účelovú a zavádzajúcu.

Uložiť článok

Najnovšie články