Foto: ilustračné, Unsplash / Jeff Schmaltz, MODIS Land Rapid Response Team at NASA GSFC, Public domain, via Wikimedia Commons

Akoby nad jazerom stál sám Zeus.

Reč je o venezuelskom jazere Maracaibo a atmosférickom jave s názvom blesky Catatumbo, čo v preklade znamená „Dom bleskov“. Fascinujúca prírodná anomália spôsobuje, že počas búrky udrie na mieste až 30 bleskov za minútu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Lagúnové jazero Maracaibo je zároveň najväčším jazerom v Južnej Amerike a jedno z najstarších na svete. Nájdete ho roztiahnuté južne od Venezuelského zálivu, pričom je so zálivom prepojené plytkým prielivom. Jeho maximálna hĺbka v niektorých miestach dosahuje až 46 metrov.

O fascinujúcom atmosférickom jave napísal Severe Weather Europe, upozornil portál CNN Prima News.

297 dní v roku, 233 bleskov na jeden kilometer štvorcový

Ako píše CNN Prima News, na tomto mieste sa „horský vietor, ktorý zostupuje z Ánd, stretáva s teplým a vlhkým vzduchom nad hladinou jazera.“ 

Podľa Severe Weather Europe, blesky priestorom šľahajú v priemere 297 dní v roku. BBC zase píše, že podľa väčšiny expertov blesky udierajú v hrubom priemere 140 až 160 dní za rok, a ich údery sa priestorom rozliehajú celé hodiny.

Blesky Catacumbo tiež označujeme prezývkou „maják Maracaibo“. Vďaka ich vytrvalosti a aktívnosti sa totiž svetelné stopy rozliehajú do priestoru a podobne ako majáky, aj blesky je možné pozorovať zo vzdialenosti mnohých kilometrov.

Na jeden kilometer štvorcový má na jazero dopadnúť podľa portálu Live Science v priemere 233 bleskov za rok. Z toho dôvodu miesto okrem majákovej prezývky agentúra NASA nazvala aj ako „hlavné mesto bleskov“.

„Bolo to nádherné divadlo,“ opísal pozorovanie jazera environmentalista Erik Quiroga, vo videu pre BBC Global.

„V ten moment som si predstavil, že noc má tvár, nádhernú a tmavú tvár, ktorá je zložená z hviezd a mesiaca, a že blesky sú jej úsmevom.“

Uložiť článok

Najnovšie články