Foto: Honkawa Elementary School [1], Public domain, via Wikimedia Commons / https://catalog.archives.gov/id/558579, Public domain, via Wikimedia Commons

Oppenheimer mal krátko po zoznámení začať plakať.

Mnoho rokov sme nemali žiadne informácie o tom, že by „otec atómovej bomby“, J. Robert Oppenheimer, formálne oslovil Japoncov, ktorí prežili atómový útok. Len tento rok však bolo verejnosti odhalené, že pred mnohými dekádami údajne došlo k jednému ťaživému stretnutiu, kde musel americký vedec hľadieť do tváre obetiam zvaným hibakuša.

Článok pokračuje pod videom ↓

O ich strete informoval Japan Times, podľa informácií získaných od predstaviteľov japonskej neziskovej organizácie.

Ťaživý moment medzi Oppenheimerom a obeťami hibakuša

Výraz hibakuša označuje osoby, ktoré prežili jadrový útok na japonské mestá Hirošima a Nagasaki. V doslovnom znakovom prepise z japončiny tento výraz vieme preložiť ako „osoba, ktorá bola vystavená výbuchu“, presnejšie ako „osoba vystavená radiácii po atómovej bombe“.

Foto: National Archives at College Park, Public domain, via Wikimedia Commons

National Geographic však dodáva, že v kontexte udalostí, ktoré po výbuchu nasledovali, by sme výraz hibakuša mali prekladať skôr ako „tí, ktorí trpia po atómovej bombe“.

Podľa slov z portálu Denníka N, ešte v roku 2015 žili desaťtisíce takýchto preživších. Okrem samotných Japoncov sa v mestách nachádzalo približne 10 percent kórejského obyvateľstva.

Súkromné stretnutie Oppenheimera a dvoch obetí

Podľa nových informácií, zverejnených v tomto roku, sa mal Oppenheimer súkromne stretnúť s dvoma obeťami hibakuša, ktoré navštívili Princetonskú univerzitu v roku 1964, počas cesty do Spojených štátov.

Foto: Ed Westcott (U.S. Government photographer), Public domain, via Wikimedia Commons

Vie sa to vďaka videozáznamu zosnulej tlmočníčky Yoko Teichlerovej z roku 2015. Podľa vyjadrenia organizácie v ňom mala uviesť, že Oppenheimer sa obetiam počas stretnutia ospravedlnil a intenzívne pri tom plakal.

Na zhruba 50-minútovom zázname tlmočníčka údajne opisuje stretnutie vedca a dvoch obetí hibakuša z mesta Hirošima. Oppenheimer mal podľa jej slov začať plakať hneď potom, ako návštevníkov zbadal.

Podľa slov Šizua Tačibany, riaditeľa japonskej organizácie World Friendship Center s centrom v Hirošime, mali byť zábery vytvorené s cieľom použiť ich do videa pripomínajúceho 50. výročie organizácie. Nakoniec sa ale nepoužili. Namiesto toho mali byť odložené.

Uložiť článok

Najnovšie články