Ilustračná foto: TASR - Michal Svítok

Od budúceho roka zaplatia slovenskí vodiči za ročnú diaľničnú známku 90 eur.

Kým pred pár mesiacmi sa o zdražovaní diaľničných známok iba špekulovalo, v súčasnosti je už realitou. Cena ročnej známky skokovo narastie o 30 eur, čo sa mnohým domácim motoristom nepozdáva. Časť z nich navyše využíva iba krátke diaľničné úseky a volajú po maďarskom platobnom modeli.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ten má na rozdiel od Slovenska na výber niekoľko alternatív, pričom vodiči si u našich južných susedov vedia zakúpiť aj takzvané župné diaľničné známky. Ako informuje portál Korzár, takéto známky platia na konkrétnu župu a zväčša ju využívajú obyvatelia, ktorí sa za prácou či bývaním pohybujú iba v jednej vymedzenej oblasti. Logicky, takýmto ľuďom sa neoplatí kupovať si 365-dňovú známku platnú na území celej krajiny.

Ako zo zistení portálu vyplynulo, mnoho takýchto motoristov máme napríklad na východnom Slovensku. Tí počas roka jazdia v drvivej väčšine prípadov iba po krátkom konkrétnom diaľničnom úseku a ich ročné náklady po zvýšení cien neúmerne narastú.

Všetci by privítali možnosť, aby si mohli, podobne ako v Maďarsku, kúpiť oblastnú diaľničnú známku. Nik, pokiaľ viem, nevyužíva zvyšné diaľnice na Slovensku a ak aj niekedy za rok na takúto cestu vyrazí, kúpi si jednodňovú známku,“ vyjadrila sa jedna z respondentiek a naznačila, že podobný problém, ako má ona, sa týka ďalších stovák, ba až tisícov Slovákov. K prípadným zmenám v systéme spoplatnenia sa už vyjadril aj rezort dopravy.

Podľa ministerstva má každý občan možnosť využívať širokú sieť ciest I., II. a III. triedy, prípadne zvoliť hromadnú dopravu. Taktiež sa spomína ústupok, v rámci ktorého boli do bezplatného užívania sprístupnené obchvaty o dĺžke približne 200 kilometrov. „O zavedení regionálnych diaľničných známok neuvažujeme. Jediným skutočne spravodlivým spoplatnením je výkonové spoplatnenie,“ uviedol ďalej ministerstvo dopravy.

Výkonovým spoplatnením sa myslí systém, v rámci ktorého by vodiči platili mýto za najazdené kilometre. Ako však rezort naznačil, v takomto prípade by sa náklady motoristov zvýšili viac, ako pri štandardných diaľničných známkach.

Uložiť článok

Najnovšie články