Zdravšie stravovanie neznamená vyhodiť tuk, cukor či soľ z jedálnička, foto: Kaufland

Bez tuku, cukru či soli naše telo nedokáže správne pracovať, spracovávať vitamíny, ani sa regenerovať.


Namiesto prísnych diét by sme si mali siahať po kvalitných zdrojoch a vedieť, v akých množstvách sú prospešné.

Potravina nemusí chutiť slano, aby v nej bola soľ

Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by sme jej mali prijať maximálne 5 g za deň. Lenže toľko môže obsahovať sendvič, ktorý zjeme na desiatu. Bežnejšie je, že za deň skonzumujeme aj 12 gramov soli.

Soľ nájdete aj v pečive a koreninách, foto: Kaufland

Nadmerná konzumácia soli môže byť životu nebezpečná. Často stojí za vysokým krvným tlakom, hypertenziou, infarktom či cievnou mozgovou príhodou. Tri štvrtiny soli v našom jedálničku pochádza z priemyselne spracovaných potravín. To sú rôzne mäsové výrobky, instantné polotovary, koreniace zmesi, údeniny, syry alebo majonéza. Ak chceme znížiť obsah soli na tanieri, varme si čo najviac doma. A máme ešte jeden dobrý tip – čerstvé potraviny a celozrnné produkty obsahujú menej soli než produkty z bielej múky.

Oliver v najnovšej Kaufland online šou chystá párty v zdravšej verzii, foto: Kaufland

Aké menu pripravil známy moderátor na párty?

Občerstvenie s minimom soli, tuku a cukru, ale aj kopa zábavy s Oliverom Oswaldom, vás čaká v najnovšej epizóde úspešného Kaufland online seriálu o zdravej výžive. Veď kto vie o tejto téme viac, než jeden z najúspešnejších predajcov potravín u nás? Odborné poradenstvo pod červenou strechou zabezpečil Milan „Docent“ Sedliak, chutné recepty prihodil profesionálny šéfkuchár Martin Záhumenský. Nakupujúcemu moderátorovi so zanietením sebe vlastným asistoval aj Strýco Filip, ktorý v jednej chvíli preveril odolnosť jeho srdca i nervov. Ešteže to Oliver s tou soľou príliš nepreháňa. Celý diel nájdete na youtube a webovej stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva.

Tuky potrebujeme

Ich nedostatok v strave sa dáva do súvislosti s poruchami pamäti, koncentrácie a zhoršeným sústredením. Denný odporúčaný príjem by však nemal presiahnuť 300 mg, v opačnom prípade hrozí vznik a rozvoj aterosklerózy či kardiovaskulárnych ochorení.

Samozrejme, nie všetky tuky sú rovnaké. Nenasýtené mastné kyseliny v olivovom alebo repkovom oleji, semienka a orechy obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré majú silné protizápalové účinky. S orechmi to ale netreba preháňať, denná dávka pre ženy predstavuje približne 7 kusov mandlí, pre muža okolo 11. Prirodzene, tých nesolených. Kvalitné zdroje tukov nájdeme aj v mliečnych výrobkoch, vo vajíčkach a najmä v rybách. Tie sa odporúčajú pridávať na tanier častejšie, než len na Vianoce.

Tuk náš mozog potrebuje pre svoje fungovanie, foto: Kaufland

Denne by sme mali prijať 50 % energie zo sacharidov

Bez nich nemáme dostatok síl na bežné činnosti, šport či regeneráciu. Dostatok sacharidov nám pomáha nielen pri tréningu, ale tiež v prípade, že máme v práci náročný deň. Často sa odporúča konzumácia pomalých sacharidov pred spaním, čím dochádza k skvalitneniu odpočinku.

Ak vás táto téma zaujíma, nezabudnite sledovať ďalšie diely online seriálu od Kauflandu na sociálnych sieťach. Zabavíte sa a zároveň získate praktické tipy, ako udržať soľ, cukry i tuky pod kontrolou.

PR článok Kaufland
Uložiť článok

Najnovšie články