Foto: lammuseum.nl

Bizarný incident šokoval svet moderného umenia.

Zamestnanec holandského múzea sa stal súčasťou nešťastnej udalosti, keď si počas svojej práce pomýlil umelecký exponát s odpadkom. Tento omyl v múzeu moderného umenia vyvolal vlnu pozornosti a zároveň poukazuje na to, aké tenké môžu byť hranice medzi moderným umením a bežnými predmetmi denného života.

Článok pokračuje pod videom ↓

Francúzsky umelec Alexander Laveta vytvoril naozaj nezvyčajné dielo, keďže išlo o dve ručne maľované plechovky, ktorými chcel vyjadriť poctu svojim priateľom a chvíľam, ktoré spolu strávili. Plechovky mali symbolizovať jednoduchosť a osobnú hodnotu dôležitých životných momentov.

Foto: lammuseum.nl

Exponáty sa nachádzali v Holandskom Múzeu moderného a súčasného umenia LAM. Vystavené boli vo výťahu, ktorý je presklený. Diela však boli natoľko autentické, že nový technický pracovník múzea si ich pomýlil s klasickými plechovkami od piva, v dôsledku čoho ich vyhodil. Myslel si totiž, že ide o odpadky, informuje AFP.

Našťastie, plechovky sa napokon podarilo nájsť. ,,Teraz sme dielo umiestnili na tradičnejšie miesto na podstavci, aby si mohlo oddýchnuť po svojich dobrodružstvách,“ uviedla hovorkyňa múzea Froukje Budding. Nový zamestnanec napokon nedostane výpoveď ani žiadny trest. Podľa slov hovorkyne vlastne potvrdil dokonalosť exponátov, keď si ich pomýlil s obyčajnými plechovkami.

Uložiť článok

Najnovšie články