Foto: Picryl/YouTube - Planet Blue History (reprofoto)

Ponorka so 64 vojakmi na palube sa v roku 1943 vydala na misiu medzi grécke ostrovy Donousa a Ikaria.

Druhá svetová vojna priniesla veľké množstvo rôznych, neraz aj záhadných príbehov. Jedným z nich je aj britská ponorka HMS Trooper, ktorá bola v októbri 1943 na prieskumnej misii, no nečakane zmizla. Odvtedy sa po nej márne pátralo, až doteraz.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ponorka so 64 vojakmi na palube sa v roku 1943 vydala na misiu medzi grécke ostrovy Donousa a Ikaria. Išla tam preskúmať potenciálne vylodenie Nemcov na ostrove Leros, no svoju misiu nedokončila, píše Daily Mail. Ponorka zrazu zmizla a potopila sa na dno, kde ležala nedotknutá dlhých 81 rokov.

Našli tri časti

Odvtedy bolo rozbehnutých viacero neúspešných pátracích akcií po 83-metrovom kolose. Záhadu vyriešila až súkromná spoločnosť Planet Blue. Tá počas svojho prieskumu našla ponorku v hĺbke približne 252 metrov v Stredozemnom mori. Ponorka bola zlomená na tri časti, čo podľa majiteľa spoločnosti Costasa Thoktaridisa svedčí o tom, že jej na dno niekto pomohol – pravdepodobne ju poškodil výbuch.

Objavenie plavidla teraz môžbyť prinesie pokoj pozostalým, ktorí doteraz nevedeli, čo sa s ich príbuznými stalo a či náhodou nie sú nažive.

Uložiť článok

Najnovšie články