Foto: Profimedia

Alergici majú dôvod na obavy.

V obci Palárikovo v okrese Nové Zámky, kde potvrdili výskyt sršňa ázijského na Slovensku, dohľadali a identifikovali jeho hniezdo. TASR o tom informovala Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Štátna ochrana prírody spolu s odborníkmi realizujú všetky potrebné kroky k jeho likvidácii. V tejto súvislosti žiada verejnosť o dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti od miesta výskytu a dodržiavanie pokynov prítomných odborníkov,“ uviedli ochranári. O ďalších krokoch budú včas informovať.

Výskyt invázneho sršňa ázijského na juhu Slovenska potvrdila ŠOP minulý týždeň. Tento druh predstavuje hrozbu pre opeľovače vrátane včiel, ktoré tvoria 80 percent ich potravy. Zároveň predstavujú hrozbu najmä pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodavý hmyz, a pre ovocinárov, pretože spôsobujú škody na úrode ovocných drevín a vo viniciach. Situáciu majú pod kontrolou odborníci.

Tento invázny druh bol do Európy pravdepodobne donesený prostredníctvom lodnej dopravy, prvýkrát ho spozorovali v roku 2004 v juhozápadnom Francúzsku. Sršeň ázijský je o niečo menší než jeho európsky príbuzný sršeň, má výrazne žlté konce nôh a sfarbenie na hlave a hrudi je prevažne čierne so širokým oranžovým pásom na brušku.

Uložiť článok

Najnovšie články