Ilustračná foto: TASR - Marko Erd

Optimalizácia rozpočtov a redukcia pracovných miest by mala pokračovať aj v roku 2025.

Náročné obdobie v technologickom segmente s najväčšou pravdepodobnosťou bude pokračovať aj v budúcom roku. Avizujú to aj správy z gigantickej spoločnosti Amazon, ktorá by chcela zredukovať tisíce pracovných miest a ušetriť miliardy eur.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa správ z portálu ABP Live, by mohlo ísť až o 14 000 pracovných pozícií. Ide o iniciatívu súčasného generálneho riaditeľa, ktorý chce výraznejším spôsobom zvýšiť efektivitu fungovania obrovskej svetovej firmy. V konečnom dôsledku si vedenie po úspešnej realizácii stratégie sľubuje odstránenie byrokratických prekážok a rýchlejšie rozhodovanie pri kľúčových záležitostiach.

V Amazone sa má vytvoriť kultúra charakterizovaná zodpovednosťou, rýchlym rozhodovaním, vynaliezavosťou, šetrnosťou a spoluprácou. V rámci iniciatívy tiež môžu jednotliví zamestnanci nahlasovať kompetentným osobám veci a procesy, ktoré sú podľa nich zbytočné a bránia vo vytvorení vyššie popísanej firemnej kultúry. Kľúčovým prvkom v dosiahnutí cieľa je teda aj redukcia manažérskych pozícií.

O prácu nemusia prísť všetci

Ako z dostupných správ vyplýva, plat jedného manažéra Amazon ročne stojí v priemere od 200 000 dolárov. Pri zrušení 14 000 manažérskych miest by tak mohla spoločnosť podľa svojich predpokladov ušetriť aj viac ako 2 miliardy dolárov, a to iba v priebehu budúceho roka, čo v prepočte predstavuje zhruba 1,8 miliardy eur. „Odstraňovanie vrstiev, prevádzka s menším počtom manažérov a sploštenie organizácie sú zamerané na rýchlejšie napredovanie,“ uviedol v správe Amazon.

V konečnom dôsledku by však nemuselo nutne ísť o tvrdé prepúšťanie týchto zamestnancov. Veľká časť z nich síce stratí svoj manažérsky post, no mohla by sa uplatniť v iných firemných štruktúrach. Požadovaná zmena by sa tak mohla potenciálne dosiahnuť aj takzvaným presúvaním pracovnej sily, nie jej úplnou redukciou. Tak či onak, niektorí pracovníci určite zo spoločnosti odídu definitívne.

Uložiť článok

Najnovšie články