Ilustračná foto: Unsplash, TASR - Pavel Neubauer

Občiansky a vodičský preukaz už čoskoro aj v mobile.

Moderné technológie napredujú míľovými krokmi a ich vplyv čoraz viac pociťujeme aj v každodennom živote. Vďaka týmto inováciám bude už o pár mesiacov na Slovensku možné mať občiansky preukaz aj vodičský preukaz v elektronickej podobe.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vláda schválila návrh ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, ktorý sa týkal zavedenia digitálnych verzií dvoch dôležitých dokladov. Je dôležité pripomenúť, že najprv bude nutné vydanie občianskeho aj vodičského preukazu v klasickej (fyzickej) podobe. Rozhodnutie občanov používať digitálne doklady bude dobrovoľné.

,,V prvej fáze zavádzania digitálnych dokladov bude možné takéto doklady predkladať len polícii pri plnení úloh, čiže najmä poriadkovej, dopravnej a železničnej polícii. S rozšírením funkcionalít a dostupnosti pre ďalšie subjekty sa ráta v ďalších fázach,“ vysvetlil rezort vnútra.

Slováci si však budú musieť do svojich telefónov nainštalovať aplikáciu s názvom Doklady v mobile, ktorej správcom bude samotné ministerstvo vnútra, v dôsledku bude zabezpečovať verifikáciu dokladov.

„V roku 2025 bude zavedené jednoduché a efektívne riešenie pre integráciu tretích strán, ktoré umožní pridávanie overovateľov dokladov prostredníctvom SDK (Software Development Kit) na overovanie identity občanov v rámci Slovenskej republiky,“ uviedol hovorca rezortu vnútra Matej Neumann pre Živé.sk.

Nebude preto dostačujúce, aby ste doklad jednoducho odfotografovali do mobilu. Rezort vnútra si taktiež posvieti aj na „špekulantov“. V prípade, ak prídete o vodičský preukaz, nemôžete sa preukazovať ani dokladom v mobilnej aplikácii.

V neskorších fázach sa môže v aplikácii nachádzať aj elektronická podoba služobného preukazu zamestnanca, zbrojný preukaz a karty emisnej či technickej kontroly. Doklady v elektronickej forme by sme dokonca mohli využívať aj v bankách. Koľko bude stáť digitalizácia dokladov samotných daňových poplatníkov, zatiaľ nie je známe.

Uložiť článok

Najnovšie články