Foto: Profimedia

Jeho ochorenie je známe ako Hutchinsonov-Gilfordov syndróm.

Sammy Basso, ktorého môžete poznať z médií alebo zo sociálnych sietí, zomrel vo veku 28 rokov. Bol najdlhšie žijúcim človekom so vzácnou genetickou chorobou — progériou, nazývanou tiež Hutchinsonov-Gilfordov syndróm. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Zvyčajne sa dožívajú polovicu

Toto ochorenie spôsobuje rýchle starnutie a ľudia, ktorí ním trpia, vyzerajú ako starci, pritom sú to v podstate iba deti. Dožívajú sa totiž v priemere len 13,5 roka, informuje idnes.cz.

Basso sa narodil v roku 1995 na severe Talianska, pričom chorobu mu diagnostikovali, keď mal dva roky. Keď mal 10 rokov, založil spolu so svojimi rodičmi Taliansku asociáciu progérie.

Progéria, známa ako Hutchinsonov-Gilfordov syndróm, je zriedkavé genetické ochorenie a na celom svete je diagnostikovaných len 130 pacientov. Odhaduje sa ale, že toto číslo je vyššie, keďže v rozvojových krajinách je zložitejšie toto ochorenie monitorovať.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa A.I.Pro.Sa.B. APS Onlus (@aiprosab)

Prejavuje sa predčasným starnutím a rozvojom stareckého výzoru. Pacienti majú typický a podobný vzhľad, ktorý zahŕňa malý vzrast, vtáčiu tvár s vypúlenými očami, atrofiu pokožky, tenké končatiny a výrazné kĺby.

Sammy Basso sa preslávil najmä dokumentom z dielne National Geographic s názvom Sammyho cesta, pri ktorej zdokumentovali jeho cestu naprieč USA po slávnej route 66. S rovnakým názvom napísal aj knihu opisujúcu túto cestu.

Uložiť článok

Najnovšie články