Foto: Unsplash

Vyššie ceny sa dotknú najmä domácností, ktoré kúria plynom.

Trhové ceny elektriny a zemného plynu pokračovali v raste. Ceny elektriny už atakujú magickú hranicu 100 eur za megawatthodinu. Trhové ceny plynu sa vyšvihli nad 40 eur za megawatthodinu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako uviedol pre agentúru SITA analytik 365.bank Tomáš Boháček, október je kľúčovým mesiacom pre fixácie cien zemného plynu a elektrickej energie na ďalší rok. Keďže poznáme priemerné ceny na trhoch za posledný rok, analytik očakáva, že koncové ceny, bez akýchkoľvek vládnych protiopatrení, by mali pri elektrickej energie pre priemernú domácnosť stúpnuť v porovnaní s aktuálnymi účtami pri rovnakej spotrebe a tarife o približne 1 %, avšak ceny zemného plynu by mohli stúpnuť až o 18 %.

Najviac zaplatia tí, čo kúria plynom

„Vyššie ceny sa dotknú najmä domácností, ktoré kúria plynom, naopak kúrenie elektrinou sa stane o niečo výhodnejšie, aj vplyvom nižšej sadzbe DPH na elektrickú energiu,“ dodal Boháček. Podľa analytika, ceny tepla by mali rovnako rásť, keďže zdrojovo dominujú plynové kotolne. „Samozrejme, konečné rozhodnutie o cenách je v našich podmienkach regulované a okrem iného koncová cena sa skladá z viacerých zložiek a závisí aj od rozhodnutia o svojej marží zo strany dodávateľov,“ upozornil Boháček.

Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v piatok predávala za 98 eur za megawatthodinu. Začiatkom minulého týždňa bola cena na úrovni 95 eur za megawatthodinu. V polovici augusta bola cena na úrovni 107 eur za megawatthodinu. Začiatkom tohto roka boli trhové ceny elektriny na úrovni 100 eur za megawatthodinu.

Rastie aj cena plynu

Trhové ceny zemného plynu počas minulého týždňa sa taktiež zvýšili. Na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) stál koncom týždňa plyn s dodávkou na budúci rok 41 eur za megawatthodinu. Začiatkom uplynulého týždňa sa držala cena plynu ešte na úrovni 39 eur za megawatthodinu. Začiatkom augusta bola trhové cena plynu na úrovni 41 eur za megawatthodinu. Začiatkom tohto roka boli trhové ceny plynu na úrovni 32 eur za megawatthodinu. „Dôvodom rastu je dopyt po kúrení, po vlne chladného počasia vo väčšine krajín Európy,“ konštatoval Boháček.

Na konci augusta roka 2022 hodnota plynu na trhu TTF dosahovala rekordné úrovne zhruba 313 eur za megawatthodinu. Elektrina dosiahla rekord na pražskej burze 26. augusta 2022, keď sa jej cena vyšplhala na 1 001 eur za megawatthodinu.

Uložiť článok

Najnovšie články