Foto: TASR, Unsplash (ilustračná)

Huliak navrhuje odstrel 30 problémových medveďov.

Poslanec Národnej rady SR (klub SNS) a predseda strany Národná koalícia Rudolf Huliak navrhuje odstrel približne 30 synantropných jedincov medveďa hnedého, ktoré sa pravidelne zdržiavajú v blízkosti ľudských obydlí v oblasti Hybe, Liptovského Mikuláša a Liptovskej Kokavy. Ako ďalej uvádza v stanovisku, návrh je reakciou na tragickú udalosť pri obci Hybe v okrese Liptovský Mikuláš, kde muž neprežil útok medveďa.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Zo soboty 5. októbra na nedeľu boli odlovené dva medvede, jeden v blízkosti miesta útoku. Išlo o samicu, a druhý, na ktorého bol predtým vystavený protokol na ulovenie ako synantropného medveďa,“ zdôraznil poslanec s tým, že zásahový tím Štátnej ochrany prírody naďalej vykonáva aktivity v tejto oblasti.

Vo štvrtok má zasadnúť krízový štáb

Vo štvrtok 10. októbra 2024 zasadne podľa Huliaka krízový štáb, na ktorom sa zúčastnia všetci užívatelia poľovných revírov, primátor a starostovia okresu Litovský Mikuláš. „Štátna ochrana prírody vytýči tzv. ochrannú zónu extravilánov obcí a mesta, kde všetky medvede nemajú čo robiť, a tak budú eliminované miestnymi užívateľmi poľovných revírov v spolupráci so Štátnou ochranou prírody. S ohľadom na moju vedomosť, aj okres Brezno vyhlasuje obdobný krízový stav,“ zdôraznil poslanec.

Zároveň vyzval aj ostatné obce, mestá a aj užívateľov poľovných revírov, ktorí majú dlhodobú vedomosť o problematických atakoch medveďov na vidiecke obyvateľstvo, aby neváhali a tiež vyhlásili krízové stavy a predišli tak ďalším stratám na ľudských životoch a tragédiám.

Medveď zabil muža

Pri obci Hybe medveď v sobotu 5. októbra zabil staršieho muža. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková. Polícia spresnila, že medveď hnedý zaútočil na muža v sobotu doobeda v lesnom poraste, kde bol ťažko prístupný terén. Išlo o miesto v katastrálnom území obce Hybe, okres Liptovský Mikuláš. „Muž bol spolu s ďalšou osobou na zbere húb, pričom na neho šelma zaútočila. Na miesto bola okamžite vyslaná policajná hliadka a bol vyrozumený zásahový tím pre medveďa hnedého,“ informovala polícia s tým, že muž utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol.

Uložiť článok

Najnovšie články