Ilustračná foto: MovieStillsDB

Asteroid, ktorý vyhubil dinosaury, nebol jediný.

Obrovský asteroid, ktorý pred 66 miliónmi rokov zasiahol Zem a vyhubil dinosaury, nebol jediný. Ako referuje spravodajský web BBC, tvrdia to vedci na čele s Uisdeanom Nicholsonom z Heriot-Watt University v Edinburghu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa vedcov, druhý menší asteroid počas tej istej éry spadol do mora pri pobreží západnej Afriky a vytvoril tam veľký kráter. Vedci tvrdia, že táto katastrofická udalosť mohla v Atlantickom oceáne spôsobiť cunami s výškou najmenej 800 metrov.

Kráter Nadir

Spomenutý Nicholson prvýkrát našiel kráter Nadir v roku 2022, ale to, ako vznikol, bolo nejasné. Teraz si však Nicholson a jeho kolegovia sú istí, že deväťkilometrovú priehlbinu spôsobil pád asteroidu na morské dno. Nevedia však presne datovať udalosť, ani povedať, či nastala pred alebo po asteroide, ktorý vytvoril 180 kilometrov široký kráter Chicxulub v Mexiku a ukončil život dinosaurov. Vedci zároveň nevedia, prečo dva asteroidy narazili do Zeme tak blízko seba.

Asteroid, ktorý vytvoril kráter Nadir, meral približne 450 až 500 metrov na šírku a vedci sa domnievajú, že zasiahol Zem rýchlosťou približne 72-tisíc kilometrov za hodinu.

Nadir veľký ako Bennu

Asteroid Nadir bol veľký asi ako Bennu, ktorý je v súčasnosti najnebezpečnejším objektom obiehajúcim v blízkosti Zeme. Vedci tvrdia, že najpravdepodobnejší dátum, kedy by Bennu mohol zasiahnuť Zem, je podľa NASA 24. september 2182. Ale stále je to len pravdepodobnosť 1 ku 2 700.

Uložiť článok

Najnovšie články