Ilustračná foto: RickRichards, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Britský reťazec do praxe implementoval novinku, ktorá by mala efektívne ochrániť jeho predajne.

S pokusmi o krádež tovaru sa musí pasovať azda každý obchodný reťazec. Na niektorých miestach je z viacerých dôvodov takéto riziko ešte vyššie a obchodníci sa preto snažia vymyslieť čo najefektívnejší spôsob, ako svoj majetok ochrániť. So zaujímavým riešením prišlo Tesco, ktoré do niekoľkých predajní nainštalovalo moderného robota.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informoval portál Daily Mail, Tesco len nedávno potvrdilo, že vo svojich predajniach používa nový model robota, ktorého prioritnou funkciou je ochrániť obchody pred neželanými hosťami. S touto novinkou zatiaľ reťazec prišiel iba do vybraných britských predajní, prevažne menších obchodov Tesco Express. Konkrétne mestá si vedenie vyberalo na základe rizikovosti, malo by ísť o Newcastle, Manchester a Bristol.

Takéto roboty sú nasadzované do prevádzky hlavne počas nočných hodín, kedy sú menšie predajne zatvorené a prázdne. Systém dokáže rozpoznať potenciálneho páchateľa, za pár sekúnd kontaktuje príslušnú centrálu, manažéra predajne a v neposlednom rade vyhotoví fotografie podozrivého. To všetko sprevádzajú výrazné zvukové a svetelné efekty, ktorých cieľom je zlodeja odstrašiť a informovať ho, že o jeho aktivite boli upovedomení všetci kompetentní.

Prenájom robotov nie je lacný

Správy o narušení následne centrála vyhodnocuje a podľa závažnosti situácie rozhoduje o tom, aké zložky k prípadu privolá. Ako zo štatistík vyplýva, nové roboty vedia znížiť riziko narušení až o 80 %. Ako ďalej upozornil Daily Mail, prenájom takéhoto zariadenia nie je vôbec lacný, mesačne sa môže vyšplhať až na 100-tisíc libier. Doteraz sa roboty používali prevažne na staveniskách, kde mali zabrániť krádežiam materiálu.

Samotné Tesco dodalo, že roboty bežní zákazníci počas denných nákupov neuvidia a v predajniach sa budú nachádzať iba počas nočných hodín. Je pravdepodobné, že ak sa bezpečnostný systém osvedčí, môže sa postupne rozšíriť do ďalších rizikových oblastí a miest.

Uložiť článok

Najnovšie články