Foto: unsplash/pxhere

Schválenie konsolidačného balíčka bude mať vplyv na rodičovské dôchodky.

Schválenie balíka opatrení na konsolidáciu verejných financií ovplyvní hneď niekoľko skupín ľudí. Niektorí si prilepšia, iní si priplatia a napríklad dôchodcovia dostanú oveľa menej na rodičovskom dôchodku.  

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informuje portál tvnoviny.sk, poslanci Národnej rady vo štvrtok definitívne schválili konsolidačný balíček. Jeho súčasťou je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 percent na 23 percent. To však nie je jediná zmena a jedna z nich je zameraná priamo na dôchodcov.

Zmena rodičovských dôchodkov

Po novom sa vďaka balíku opatrení na konsolidáciu verejných financií zmení aj fungovanie rodičovského dôchodku. Ako uvádza portál tvnoviny.sk, v dôvodovej správe to vysvetlilo ministerstvo financií nasledovne: „Navrhuje sa zavedenie asignácie podielu zaplatenej dane z príjmov pre rodičov ako náhradu za rodičovský dôchodok vyplácaný zo sociálneho poistenia, ktorý sa preto z príslušných právnych predpisov vypúšťa.“

O tejto zmene sme vás už informovali v článku v čase, keď ešte nebola oficiálne schválená. Minister financií Ladislav Kamenický vtedy na tlačovej konferencii k predstaveniu opatrení na konsolidáciu štátneho rozpočtu totiž vysvetlil, že rodičovský dôchodok sa zmení na asignáciu 2 % z daní.

Expert na dôchodky Jozef Mihál následne v prehľadnej tabuľke ukázal, ako by táto zmena vyzerala v praxi. Ako odborník teraz avizoval vo svojom najnovšom príspevku, „žiadne zásadné pozmeňovacie návrhy na poslednú chvíľu už neprišli“, a tak je stále v platnosti táto tabuľka:

Mihál pritom upozornil na ešte jednu dôležitú vec. „Rodičovské dôchodky za rok 2025 sa budú vyplácať až v roku 2026. V roku 2025 tak žiadny dôchodca nedostane formou rodičovského dôchodku ani cent,“ dodal vtedy Mihál. Ak sa teda jeho slová naplnia a nedôjde k žiadnej zásadnej dodatočnej zmene v tomto balíčku, v roku 2025 dôchodcovia túto dávku nedostanú.

Uložiť článok

Najnovšie články