Foto: Facebook (Lingot d'Art - Musée de la Chouette d'Or)

Honba za Zlatou sovou sa začala v roku 1993.

Po viac ako 30 rokoch sa v stredu vo Francúzsku skončilo doteraz najdlhšie trvajúca hra vo forme honby za zakopaným pokladom, ktorým bola zlatá socha sovy. Predchádzajúci rekord držal britský poklad, ktorý bol stratený 13 rokov a sedem mesiacov – od septembra 1992 do marca 2006. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský web Euronews, píše TASR.

Článok pokračuje pod videom ↓

Honba za Zlatou sovou sa začala v roku 1993 vydaním knihy nazvanej Na stope zlatej sovy a spustili ju Régis Hauser (alias Max Valentin) a maliar Michel Becker. Hra uchvátila tisíce ľudí po celom Francúzsku a pátranie po Zlatej sove napokon trvalo presne 31 rokov, päť mesiacov a deväť dní.

Kópiu sochy – originál je pokrytý diamantmi a má hodnotu asi 150 000 eur – Hauser ukryl „niekde“ vo Francúzsku v miernom svahu so stromami. O tomto mieste mal okrem Hausera vedieť len súdny úradník, ktorý dostal lokalizáciu v zapečatenej obálke. Soška zlatej sovy – odmena pre neskoršieho víťaza – bola uložená v bankovom trezore.

Indície k lokalizovaniu pokladu boli ukryté v 11 textových a obrazových hádankách uverejnených v knihe Na stope zlatej sovy.

Indície boli sprístupnené na stiahnutie

K dispozícii boli tri vydania tejto knihy – z rokov 1993, 1995 a 1997, no tvorcovia už uviedli, že na vyriešenie hádanky stačí jedno z vydaní. Po dohode autorov boli tieto indície sprístupnené aj na stiahnutie z internetu.

Spoluorganizátor hry Michel Becker v štvrtok ráno zverejnil na fóre Discord oznámenie, v ktorom potvrdil, že „Zlatá sova bola objavená včera večer súčasne s nahraním riešenia, ktoré bolo odoslané do online overovacieho systému“. Upozornil potenciálnych pátračov, že už nie je potrebné, aby šli kopať na miesto, ktoré považujú za miesto úkrytu.

Uložiť článok

Najnovšie články