Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU

Skala sa mohla skotúľať z kopca.

Mars je pre vedcov NASA stále vo veľkom záujme prieskumu. Momentálne, na tejto štvrtej planéte od Slnka, získavajú cenné údaje dva ich rovery, a to Curiosity a potom novší rover Perseverance. A práve druhému menovanému sa podaril zaujímavý nález. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Pruhovaná skala pri stúpaní kráterom

Ten sa udial 13. septembra 2024, alebo správnejšie po 1268 soloch (Marsových dňoch), ako sa rover na Marse nachádza, uvádza NASA vo svojom blogu k tejto udalosti.

Pred mesiacom začal Perseverance stúpať po strmých svahoch vedúcich k okraju krátera Jezero, kde sa nachádza. Jeho cieľom je hľadať staré kamene, ktoré by vedcom mohli priniesť zásadné informácie o histórii a formovaní Marsu.

Stúpanie je náročné a zo začiatku bolo pomalé, aj keď sa neskôr, vďaka plochejšiemu terénu, zrýchlilo. Počas prechodu cez oblasť posiatu skalami, zbadali operátori rovera nezvyčajnú skalu so zvláštnou textúrou. Pomenovali ju „Freya Castle“ a preskúmali ju pomocou špeciálnej kamery Mastcam-Z. Mnohí ľudia sa zhodujú, že skala vyzerá „cool.“

Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU

Dúfajú, že nájdu, odkiaľ skala prišla

Vedci zistili, že pruhovaná skala má priemer približne 20 centimetrov, má výrazný vzor, pri ktorom sa striedajú biele a čierne pruhy. Podľa odborníkov z NASA sa skala nepodobá na žiadnu, ktorú predtým pozorovali v kráteri Jezero a možno aj na celom Marse.

Žiaľ, znalosti o chemickom zložení skaly sú obmedzené, avšak je možné, že pruhy vznikli pomocou magnetických či metamorfných procesov. Keďže v okolí „Freya Castle“ sa nenachádzal žiadny podobný kameň, vedci predpokladajú, že sa mohol skotúľať z okraja krátera. Teraz dúfajú, že Perseverance cestou k okraju krátera nájde výbežok tohto typu horniny a bude možné vykonať podrobnejšie merania.

Uložiť článok

Najnovšie články