Foto: pixabay

NASA varuje záujemcov o pozorovanie, aby na zatmenie nehľadeli priamo bez primeranej ochrany očí.

Prstencové zatmenie Slnka, ktoré bude v stredu pozorovateľné z časti územia Južnej Ameriky, vytvorí „ohnivý kruh“. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a NASA.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dráha úplného prstencového zatmenia sa začne v severnej časti Tichého oceánu a bude postupovať cez Veľkonočný ostrov, Andy a Patagóniu do južnej časti Atlantického oceánu. Čiastočné zatmenie bude možné pozorovať napríklad na Havajských ostrovoch a Antarktíde, v Bolívii, Mexiku, Brazílii, Uruguaji a ostrovoch v Tichom a Atlantickom oceáne.

Trojhodinové vesmírne divadlo

Zatmenie podľa NASA potrvá viac ako tri hodiny, od 19.00 SELČ do približne 22.30 hodiny SELČ. Prstenec alebo „ohnivý kruh“ však bude pozorovateľný iba niekoľko minút počas vrcholnej fázy zatmenia. Pred ňou a po nej bude viditeľný kosák Slnka podobne ako pri Mesiaci počas jeho pravidelného cyklu.

Vesmírne agentúry vrátane NASA varujú záujemcov o pozorovanie, aby na zatmenie nehľadeli priamo bez primeranej ochrany očí. Využiť možno napríklad špeciálne okuliare určené na pozorovanie zatmení. Inou bezpečnou metódou pozorovania zatmenia je jeho premietanie na hárok papiera cez dierku vytvorenú v inom hárku papiera.

NASA už v minulosti varovala pozorovateľov, aby sa s nasadenými okuliarmi nepozerali na Slnko cez objektív fotoaparátu, teleskopu, ďalekohľadu alebo iného optického zariadenia. Koncentrované slnečné žiarenie prepáli filter a spôsobí vážne poranenie očí. Prstencové zatmenie Slnka sa považuje za čiastočné zatmenie a vzniká, keď sa Mesiac nachádza v najvzdialenejšom bode svojej obežnej dráhy okolo Zeme. Vtedy nedokáže úplne zakryť slnečný disk, ktorý je okolo neho viditeľný ako žiarivý prstenec.

Ďalšie čiastočné zatmenie Slnka sa odohrá 29. marca 2025. Bude viditeľné najmä zo západu Severnej Ameriky, Európy a severozápadu Afriky.

Uložiť článok

Najnovšie články