Foto: TASR archív/ SITA

Seniori, uistite sa, že ste si splnili povinnosť.

Ak ste poberateľom dôchodku, zbystrite pozornosť. Jedna skupina seniorov má totiž isté povinnosti, ktoré musí plniť aj po tom, ako začala poberať dôchodok. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Do 15. októbra musia dôchodcovia žijúci mimo EÚ poslať Sociálnej poisťovni (SP) potvrdenie o žití, a to z dôvodu vyplatenia dôchodku. Týka sa to seniorov, ktorí žijú mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), teda aj vo Švajčiarsku, Veľkej Británii a Severnom Írsku. V stredu o tom informovala SP.

„Preukázanie žitia je zákonnou podmienkou na vyplatenie dôchodku do štátov mimo Európskej únie a mimo Európskeho hospodárskeho priestoru, kam ho Sociálna poisťovňa dôchodcom zasiela spätne na štvrťročnej báze. Dôchodcovia v štátoch, ktoré sa riadia koordinačnými nariadeniami EÚ okrem Českej republiky, zasielajú potvrdenia o žití len raz ročne v januári,“ uviedla SP.

Náležitosti tlačiva

Doplnila, že tlačivo musí byť vlastnoručne podpísané, pričom podpis nesmie byť starší ako jeden mesiac pred zaslaním do poisťovne a zároveň musí byť úradne overený v danom štáte. SP po prijatí potvrdenia následne seniorom vyplatí dôchodok za obdobie od 1. júla do 30. septembra tohto roka.

Poisťovňa priblížila, že termín na doručenie ďalšieho potvrdenia bude v januári 2025. Netýka sa to však dôchodcov žijúcich v Česku, kde si poisťovňa elektronicky vymieňa informácie o senioroch s Českou správou sociálneho zabezpečenia.

Sociálna poisťovňa k 30. júnu 2024 vyplatila do zahraničia spolu 36.821 dôchodkových dávok, z toho do krajín mimo EÚ 3810. „Najviac ich z krajín mimo EÚ smerovalo do zámoria, a to do Kanady (1454) a USA (1092). Do krajín EÚ, Švajčiarska a Spojeného kráľovstva vyplatila poisťovňa spolu 33.011 dôchodkov, z toho najviac do Českej republiky (16.575) a Nemecka (4055),“ uzavrela SP.

Uložiť článok

Najnovšie články