Foto: TASR - Jakub Kotian

Zároveň mu uložil aj ochranné psychiatrické a protialkoholické liečenie ústavnou formou.

Senát Mestského súdu Bratislava I uložil v stredu Jozefovi Hanuskovi za vraždu partnerky v bratislavskom byte 23-ročný trest väzenia s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň mu uložil aj ochranné psychiatrické a protialkoholické liečenie ústavnou formou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tiež mu uložil ochranný dohľad v trvaní tri roky a nahradiť poškodenému škodu v sume vyše 2900 eur.

Rozsudok nie je právoplatný

Rozsudok nie je právoplatný. Obžalovaný sa voči nemu odvolal. Prokurátor a splnomocnenec poškodeného si ponechali lehotu na odvolanie.
Obžalovaný sa odvolal voči výške trestu odňatia slobody, voči zaradeniu do maximálneho stupňa stráženia a voči ochrannému dohľadu. Súd odkázal poškodeného so zvyškom nároku na náhradu škody na civilné konanie.

Jozef H. vo svojej záverečnej reči svoj skutok oľutoval a deklaroval, že je pripravený uhradiť škodu. Jeho obhajca Dávid Béreš okrem iného navrhoval uloženie trestu odňatia slobody pod dolnú hranicu ustanovenej trestnej sadzby so stredným stupňom stráženia.

„Čo sa týka výšky trestu, podali sme na mieste odvolanie, keďže obhajoba má za to, že sú tam významné procesné okolnosti a mimoriadne skutkové okolnosti, ktoré jednoznačne vo svojom synergickom efekte vytvárajú priestor pre mimoriadne zníženie trestu pod dolnú hranicu ustanovenej trestnej sadzby,“ vysvetlil Béreš.

Prokurátor Peter Pilár konštatoval, že súd rozhodol v súlade s návrhom prokuratúry a trest považuje za spravodlivý.

Na augustovom hlavnom pojednávaní obžalovaný priznal vinu, preto sa dokazovanie vykonávalo iba o výroku o treste. Vypovedal znalec z odboru psychiatrie. Tiež sa čítali znalecké posudky a výpovede svedkov. Poškodená rodina obete žiadala náhradu škody vo výške 100.000 eur.

Polícia v januári informovala o náleze tela ženy bez známok života v jednom z bytov v druhom bratislavskom okrese. Podozrivého neskôr zadržali, po obvinení ho súd vzal do väzby.

Uložiť článok

Najnovšie články