Foto: Pexels/Pixabay

Kalkulačka ukázala, že niektorí penzisti môžu dostať vyššie sumy, než si mysleli.

Niektorým poberateľom starobného dôchodku vzniká nárok na poberanie minimálneho dôchodku. Sociálna poisťovňa im takto dôchodok zvýši automaticky a nie je oň potrebné žiadať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako uvádza Sociálna poisťovňa, účelom minimálneho dôchodku je zabezpečiť poistencovi dôchodkový príjem na takej úrovni, aby nebol odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi. O tom, či má naň penzista nárok, pritom rozhoduje samotná Sociálna poisťovňa. Na to, aby takýto nárok vznikol, musí mať senior napríklad nižšiu výšku dôchodkových príjmov, ako je výška minimálneho dôchodku.

Môžu získať takmer 800 eur

Podľa portálu Finsider však táto suma nemusí byť nízka, hoci stále ide o minimálny dôchodok. Suma minimálneho dôchodku totiž môže v jednom prípade presiahnuť vyše 786 eur mesačne. Túto informáciu získali vďaka ich kalkulačke na výpočet minimálneho dôchodku v roku 2024.

Penzista získa nárok na takúto vysokú sumu v prípade, že platí dôchodkové poistenie celkovo 65 rokov a jeho zásluhová penzia je nižšia ako stanovené minimum. Jednou z podmienok nároku na minimálny dôchodok je pritom získanie minimálne 30 rokov obdobia dôchodkového poistenia na účely minimálneho dôchodku.

V prípade 65 rokov dôchodkového poistenia sa tak zvyšuje aj násobok životného minima, ktoré slúži na výpočet konečnej sumy minimálneho dôchodku. V súčasnosti je v tomto prípade vo výške 2,925. Výpočet výšky takéhoto dôchodku potom vyzerá nasledovne – 65 x 2,925 = 786,50 eura.

Uložiť článok

Najnovšie články