Foto: plán projektu Khazar Islands, Avesta, Khazarislands.com

Projekt mal zahŕňať miesto pre viac ako milión obyvateľov, či budovu, ktorá by sa stala najvyššou na svete.

Megaprojekt v Azerbajdžane s názvom Khazar Islands bol rajskou predstavou o meste, ktoré zaplní umelé ostrovy a ubytuje v moderných budovách viac ako milión ľudí. V roku 2011 oznámili ambiciózni developeri, že začínajú s budovaním, ktoré bude obrazom vrcholového inžinierstva a nepredstaviteľného prepychu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Do projektu Khazar Islands (do slovenčiny môžeme názov projektu voľne preložiť ako Chazarské ostrovy) malo byť potrebné natlačiť viac ako 100 miliárd amerických dolárov. Toľko peňazí malo stáť, aby na 55 umelých ostrovoch, prepojených viac ako 150 mostmi, vyrástol utopický raj na zemi.

Veľké plány sa však od tej doby zvrtli. O osude projektu napísal portál Unilad.

Nemocnice, kampus a najvyššia budova na svete

Za projektom stál miliardár Ibrahim Ibrahimov, tiež známy ako Haji Ibrahim Nehramli, spoločne s finančnou iniciatívou spoločnosti Avesta.

Foto: plán projektu Khazar Islands, Avesta, khazarislands.com

Do projektu sa počas plánov zakomponovalo 150 škôl, 50 nemocníc, množstvo parkov, nákupné strediská, kultúrne centrá, či univerzitný kampus pre nádejných vysokoškolských študentov.

Súčasťou výstavby mal byť mrakodrap, ktorý by výškovo prekonal najvyššiu budovu sveta, Burj Khalifu (o celých 220 metrov), rovnako ako budúceho možného rekordmana, vežu Jeddah, ktorá je aktuálne v procese výstavby.

Projekt s prezývkou „nové Benátky“ mal v roku 2022 až 2023 už hlásiť veľkolepú správu o otváraní. Namiesto toho sa však predstava podnikateľa zvrtla.

Z ambiciózneho sna je dnes chátrajúca zem duchov

V roku 2015 klesla cena ropy, primárneho zdroja príjmu v krajine. Podľa portálu Unilad táto situácia spôsobila obrovské problémy samotnému architektonickému podniku, ktorý na projekte pracoval.

Ibrahimov bol stále optimistický – napriek neustálemu omeškávaniu tvrdil, že projekt sa dočká záveru. Uisťoval o tom dokonca aj v apríli 2017, keď sa práce na projekte úplne zastavili.

Foto: reprofoto, screenshot, Google Maps

V roku 2018 napísal azerbajdžanský portál Modern:Očakáva sa, že projekt bude dokončený v rokoch 2020 – 2025. Skutočnosť, že práca nie je dokončená, však spochybňuje, či sa projekt zrealizuje.“

Od tej doby o projekte nemáme veľa správ. Namiesto dokončeného mesta stojí v lokalite, ktorú médiá označujú ako „mesto duchov“, pričom nie je jasné, či sa niekedy dožijeme niečoho iného.

Dnes mu teda patrí podobný štatút, ako druhému známemu nedokončenému megaprojektu z Malajzie, o ktorom sme tiež napísali článok.

V roku 2019, podľa portálu News, mala štátna korporácia plánovať pozvanie miestnych a zahraničných odborníkov do lokality. Dôvodom bolo vypracovanie štúdie o budúcnosti rozvoja komplexu. Odborný posudok mal rozhodnúť o tom, akým spôsobom by bolo možné projekt rozvíjať tak, aby oň prejavili záujem investori.

Uložiť článok

Najnovšie články