Ilustračná foto: pexels

Hranica sa musí prepísať.

Topiace sa ľadovce spôsobujú viac problémov, ako si ľudia vôbec uvedomujú. V prípade Talianska a Švajčiarska je jedným z nich napríklad nutnosť prepísať hranice medzi dvoma krajinami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hranice sa budú prepisovať

Ako informuje BBC, Švajčiarsko a Taliansko musia následkom klimatických zmien a topiacich sa ľadovcov prepísať svoje hranice. Časť dotknutej oblasti sa nachádza pod Matterhornom, jednou z najvyšších hôr Európy, a v blízkosti viacerých populárnych lyžiarskych stredísk. Časti hraníc sú určené hrebeňmi ľadovcov alebo permanentne zasneženými oblasťami. Topenie ľadovcov ale spôsobuje posun takýchto prirodzených hraníc. Krajiny preto musia hranice prispôsobovať.

Foto: Oargi, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Švajčiarsko-talianska komisia vypracovala návrh dohody o novej hranici ešte počas minulého roka. Švajčiarsko pred niekoľkými dňami dohodu už aj oficiálne schválilo, no Taliansko tak zatiaľ ešte neurobilo. Zmena bude vykonaná hneď, ako dohodu oficiálne schváli aj Taliansko.

Desivé objavy

Štatistiky ukazujú, že švajčiarske ľadovce stratili minulý rok 4 % svojho objemu. Ide o druhú najväčšiu stratu po roku 2022, kedy ľadovce prišli až o 6 % objemu. Podľa organizácie Glamos na monitorovanie stavu ľadovcov, môžu za to teplé letá a nedostatok snehu počas zimy. Ak to bude takto pokračovať naďalej, situácia týkajúca sa ľadovcov sa bude rapídne zhoršovať.

Foto: Rafał Raczyński, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Podľa Glamosu je situácia natoľko vážna, že niektoré ľadovce už zrejme nebude možné zachrániť ani pri najväčšej snahe. Topiace sa ľadovce prinášajú aj desivé nálezy. V posledných rokoch sa v oblasti švajčiarskych ľadovcov podarilo objaviť viacero ľudských pozostatkov. Blízko Matterhornu sa následkom topenia ľadu podarilo nájsť telo nemeckého horolezca, ktorý bol nezvestný od roku 1986. V roku 2022 tu zas objavili lietadlo, ktoré havarovalo v roku 1968.

Švajčiarsko sa v piatok vyjadrilo, že nové hranice boli stanovené v súlade s ekonomickými záujmami oboch strán. Nové stanovenie hraníc má obom krajinám pomôcť určiť, ktorá je zodpovedná za starostlivosť o konkrétne prírodné oblasti.

Uložiť článok

Najnovšie články