Ilsutračná foto: Profimedia

Vedci možno prišli na to, ako sa formuje Východopacifický chrbát.

Hlboko pod hladinou Tichého oceánu sa nachádza podivná štruktúra, ktorá môže vysvetľovať, prečo sa na jednom konkrétnom mieste vytvára najrýchlejšie rozširujúce sa oceánske pohorie – Východopacifický chrbát alebo výbežok. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Skúmali prechod plášťov

Geológ z Marylanskej univerzity Jingchuan Wang spolu s kolegami analyzovali záznamy seizmických údajov a objavili oceánske dosky ešte z čias mezozoika, čiže z obdobia, keď na Zemi vládli dinosaury.

Náš objav otvára nové otázky o tom, ako udalosti hlboko v Zemi ovplyvňujú to, čo vidíme na povrchu,“ uvádza Wang v tlačovej správe k štúdii publikovanej v časopise Science Advances.

Vedci sa zamerali na prechodovú zónu medzi horným a dolným plášťom Zeme, ktorá sa nachádza v hĺbke medzi 410 až 660 kilometrov pod povrchom. Tam objavili nezvyčajne hrubú oblasť, ktorá sa podľa nich skladá z dávno potopeného morského dna, ktoré mohlo ovplyvniť štruktúru takzvanej Pacifickej veľkej oblasti s nízkou rýchlosťou šmyku, ktorá sa nachádza v dolnom plášti.

Ilu: Jingchuan Wang, University of Maryland

Fosílna stopa morského dna

Toto objavenie starovekej oceánskej dosky, ktorá sa potopila približne pred 250 miliónmi rokov, poskytuje nový pohľad na históriu našej planéty. Wang prirovnáva túto oblasť k „fosílnej stope dávneho morského dna,“ čo podľa neho ponúka unikátny pohľad na prehistorické zmeny v hlbinách Zeme.

Proces subdukcie, pri ktorom jedna tektonická doska skĺzne pod druhú, má za následok rôzne geologické javy, ako sú zemetrasenia, vulkány a morské priekopy. Wang a jeho tím pomocou seizmických vĺn vytvorili presné mapy vnútorných štruktúr Zeme. To, čo objavili, bolo prekvapujúce – materiál sa pohyboval v hlbinách Zeme oveľa pomalšie, ako sa očakávalo. Tento objav naznačuje, že prechodová zóna plášťa môže spomaľovať pohyb materiálu smerom do jadra.

Podľa vedcov je táto štruktúra chladnejšia a hustejšia ako okolité oblasti, čo naznačuje, že niektoré oceánske dosky sa počas potápania „zaseknú“ v tejto prechodovej zóne. Tento fenomén môže pomôcť vysvetliť rýchlo sa rozširujúcu oceánsku chrbtovú štruktúru v oblasti východného Pacifiku a podivné štrukturálne anomálie pod doskou Nazca pri pobreží Južnej Ameriky.

Wang dúfa, že ďalší výskum rozšíri mapu starovekých subdukcií a vzostupov materiálu na povrch, čo by mohlo priniesť nové poznatky o tom, ako hlboké štruktúry Zeme ovplyvňujú jej povrch a geologické javy na povrchu.

Uložiť článok

Najnovšie články