Ilustračná foto: SITA/AP

CERN ukončí spoluprácu s ruskými laboratóriami.

Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN) neobnoví dohodu o spolupráci s Ruskom po tom, ako 30. novembra vyprší jej platnosť. Rozhodnutie prijal CERN v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Znamená, že už nebude spolupracovať so 400 až 500 vedcami napojenými na ruské laboratóriá, oznámil v pondelok hovorca tejto inštitúcie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Článok pokračuje pod videom ↓

CERN so sídlom vo Švajčiarsku, ktorý je známy najmä štúdiami z oblasti časticovej fyziky a Veľkým hadrónovým urýchľovačom, z toho istého dôvodu zastavil aj spoluprácu s približne 15 bieloruskými vedcami. „CERN je medzinárodná organizácia, no nie je to (izolovaný) ostrov. Je neprijateľné podporovať vedecký výskum, keď prebiehajú vojny medzi krajinami, ktorých zamestnanci kedysi v rámci CERN-u spolupracovali,“ povedal hovorca tejto inštitúcie.

„Keď vypukla vojna (na Ukrajine), všetky (takéto) aktivity boli pozastavené,“ dodal hovorca. „Teraz sa toto rozhodnutie stalo oficiálnejším,“ dodal na margo spolupráce s Ruskom. Rusko kritizovalo už zmienené pozastavenie spolupráce, pričom to označilo za spolitizovaný, diskriminačný a neprijateľný krok. Reuters vysvetľuje, že ruskí vedci budú môcť naďalej zostať spolupracovať s CERN-om, ak sú napojení na iné ako ruské inštitúcie, čo je teraz prípad približne 90 z nich. CERN celosvetovo spolupracuje približne so 17 000 vedcami.

Uložiť článok

Najnovšie články