Foto: Unsplash

V noci bude poriadna zima.

V utorok (1. 10.) v noci a skoro ráno sa na Slovensku môžu miestami vyskytnúť prízemné mrazy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto pre celé územie krajiny vydal výstrahu prvého stupňa pred mrazom vo vegetačnom období. SHMÚ o tom informoval na svojom webe.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Očakávaný prízemný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu,“ upozornil ústav.

V niektorých okresoch Slovenska môže teplota v noci podľa výstrah klesnúť na mínus sedem stupňov Celzia. Najmä na severe platia výstrahy už od polnoci. V iných okresoch začnú platiť od 2.00 h. Meteorológovia ich predbežne vydali do 7.00 h.

Studený front ovplyvní prvé októbrové dni

Ako ukazuje predpoveď na október, ani v ďalších dňoch sa situácia príliš nezmení. Mesiac bude pomerne pokojný, nemal by nás čakať žiadny extrém.

Zaujímavé to však bude na začiatku mesiaca. Podľa predpovedí by mal byť prvý týždeň „teplotne slabo podpriemerný a zrážkovo nadpriemerný“. Vplyvom vlniaceho sa studeného frontu príde upršané počasie.

Už ďalší týždeň prinesie prvé mrazy, ktoré môžu udrieť na veľkej časti nášho územia. Vyskytnú sa vo viacerých dolinách a kotlinách.

Uložiť článok

Najnovšie články