Ilustračná foto: interez.sk (Matej Mensatoris)

Nový zákon platí od júla minulého roka, s príchodom chladnejších dní si tak musia niektoré domácnosti dávať pozor.

Október už klope na dvere a s ním prirodzene prichádza aj chladnejšie počasie. Slovenské domácnosti zapínajú radiátory, respektíve si doma prikúria pomocou kozuba. Práve druhý menovaný prípad však má isté pravidlá, na ktoré netreba zabúdať. V opačnom prípade vám hrozí pokuta, informuje o tom portál Peniaze.sk.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako sa v článku portálu Peniaze uvádza, od júla 2023 vstúpil do platnosti nový zákon o ochrane ovzdušia. Ten sa dotkol aj domácností, ktoré na vykurovanie používajú kozuby a pece. Cieľom je boj proti dlhodobým problémom so znečisťovaním ovzdušia, ku ktorému prispievajú aj niektoré domácnosti. Mimo špecializovaných spaľovní sa už nemôže spaľovať odpad, ani používať palivo vyrobené z odpadu.

Okrem toho je prísne zakázané používať hnedé uhlie energetické, lignit, uhoľné kaly, uhoľný prach a iné druhotné palivá v spaľovacích zariadeniach s menovitým tepelným príkonom do 0,3 MW,“ špecifikuje portál Peniaze.sk. Do tejto skupiny tiež patria tuhé druhotné palivá. Dôvodom na opatrenia je fakt, že mnoho domácností spaľovaním vyššie uvedených materiálov a palív vo výraznej miere prispievajú k znečisťovaniu ovzdušia.

Dodržiavanie nových pravidiel má pod svojou záštitou Slovenská inšpekcia životného prostredia a taktiež jednotlivé obce. Tie môžu prijímať aj podnety od občanov, pričom pri opakovanom podozrení na porušenie zákona môžu kontrolóri za účelom preverenia situácie vstúpiť do nehnuteľnosti a vykonať kontrolu.

Ak sa podozrenie ukáže ako pravdivé, vinníkom hrozia vysoké pokuty. Tie najvyššie sa môžu vyšplhať až na 5 000 eur. Menšie prešľapy môžu byť ohodnotené pokutou vo výške 500 eur, no ak je previnilec prichytený priamo pri čine, suma sa vie vyšplhať až na tisíc eur. Slovenské domácnosti tak musia v súčasnosti dávať pozor na to, čo na kúrenie využívajú. Vyhnúť sa tak môžu zbytočným problémom a vysokým sankciám.

Uložiť článok

Najnovšie články