zdroj: unsplash

Stojíte pred rozhodnutím, či do vašej kúpeľne umiestniť vaňu alebo sprchovací kút?

Výber je často ťažší, než by sa mohlo zdať. V tomto článku sa pozrieme na výhody a nevýhody vane a sprchovacieho kúta a ponúkneme tipy, ktoré vám uľahčia rozhodovanie.

Vaňa

Ak si radi doprajete horúci kúpeľ s voňavou penou a dobrou knihou, vaňa do kúpeľne je pre vás jasnou voľbou. Navyše, pre rodiny s deťmi je vaňa prakticky nevyhnutnosťou. Ktoré dieťa by odolalo hravému čľapkaniu sa vo vani plnej peny a hračiek?

Na trhu nájdete vane do kúpeľne rôznych tvarov a veľkostí. “Odporúčaná minimálna veľkosť klasickej obdĺžnikovej vane je 140 x 70 cm. Samozrejme, existujú aj menšie varianty, tie však neumožňujú pohodlné ležanie. Pre tých, ktorí chcú šetriť priestor v kúpeľni, sú ideálnym riešením rohové vane s rozmermi od 125 x 125 cm,” vraví špecialista na kúpeľne z obchodu Domoss.sk

Pre maximálny komfort nie je nič lepšie, ako mať v kúpeľni priestrannú vaňu a zároveň samostatný sprchový kút alebo sprchovú kabínu. Táto kombinácia si však vyžaduje dostatočne veľký priestor. Ak túžite po oboch možnostiach aj v menšej kúpeľni, jednoduchým a praktickým riešením je vaňová zástena a sprchový panel nad vaňou.

Ak hľadáte relax a uvoľnenie po náročnom dni, dobrou voľbou môže byť vírivá vaňa, ktorá blahodarne pôsobí na telo i myseľ.

Sprchovací kút

V dnešnej uponáhľanej dobe sa stáva sprchovací kút čoraz populárnejšou voľbou. Ranná sprcha je rýchla a efektívna, čo ocenia najmä tí, ktorí ráno bojujú s každou minútou.

Sprchovacie kúty sú navyše priestorovo úspornejšie ako vane, vďaka čomu sú ideálne do menších kúpeľní. Vďaka menším rozmerom vám sprchovací kút ušetrí priestor a umožní umiestniť do kúpeľne aj ďalší nábytok alebo práčku či sušičku bielizne. Moderné sprchové kúty ponúkajú aj množstvo funkcií, ktoré vám doprajú jedinečný zážitok zo sprchovania.

“Na trhu nájdete širokú škálu sprchových kútov rôznych tvarov a veľkostí – od štvorcových a obdĺžnikových, cez štvrťkruhové až po päťuholníkové. Najbežnejšie rozmery sú 90×90 cm alebo 80×80 cm, no dostupné sú aj menšie či väčšie varianty. Pri výbere odporúčame zvoliť si radšej priestrannejší sprchovací kút, aby ste sa v ňom cítili komfortne,” odporúča špecialista z Domoss.sk.

Sprchovacie kúty sa líšia aj typom otváracích zásten. Posuvné a sklopné zásteny šetria miesto, zatiaľ čo krídlové dvere sa ľahko udržujú čisté. Pri výbere materiálu máte na výber medzi sklom a plexisklom. Bezpečnostné sklo je síce drahšie, no zároveň odolnejšie, stabilnejšie a pôsobí elegantnejšie. Plexisklo je lacnejšou alternatívou, no ľahšie sa poškriabe.

Moderný walk-in sprchovací kút

Pre maximálne pohodlie a moderný dizajn zvoľte walk-in sprchový kút. Ten pozostáva z bočnej steny (sprchovej zásteny) a sprchovej vaničky, pričom vstup do sprchy je bezbariérový a nevyžaduje si otváranie dverí. Sklenená stena pôsobí elegantne a dodáva kúpeľni priestranný vzhľad.

Výber medzi vaňou a sprchovacím kútom: Na čo myslieť?

Stále váhate, či si do vašej kúpeľne vybrať vaňu alebo sprchovací kút? Poďme sa spoločne pozrieť na faktory, ktoré pri rozhodovaní zvážiť.

  1. Priestorové možnosti

  • Vaňa: Ideálna dĺžka vane by mala zodpovedať vašej výške od päty po rameno. Ak nemáte priestor na vaňu s dĺžkou aspoň 160 cm, zvoľte radšej sprchovací kút.
  • Sprchový kút: Pri sprchovacom kúte zvážte spôsob otvárania dverí. Dôležité je, aby nezaberali príliš veľa miesta a umožňovali pohodlný vstup a výstup bez rizika poškodenia.
  1. Životný štýl a potreby

  • Mladý pár plánujúci rodinu: Ak plánujete v blízkej budúcnosti rozšíriť rodinu, je vaňa často praktickejšou voľbou. Kúpanie bábätiek a malých detí vo vani je pohodlnejšie a bezpečnejšie ako v sprchovacom kúte. Vaňa poskytuje dostatok priestoru na hranie s vodnými hračkami a zároveň umožňuje rodičom mať dieťa počas kúpania pod kontrolou.
  • Starší ľudia: S pribúdajúcim vekom sa stáva sprchovací kút bezpečnejšou a pohodlnejšou voľbou oproti vani. Nízky vstup do sprchovacieho kúta minimalizuje riziko pádu a uľahčuje prístup pre osoby s obmedzenou pohyblivosťou. Pre zvýšenie bezpečnosti a komfortu je vhodné zvážiť inštaláciu doplnkov ako sú protišmyková podložka, stabilné sedadlo do sprchy a madlá, ktoré poskytnú oporu pri vstávaní a pohybe v sprchovacom kúte.
  1. Financie a ekológia

V porovnaní s vaňou predstavuje sprchovací kút priestorovo úspornejšie riešenie, čo je výhodou najmä v menších kúpeľniach. Okrem priestoru šetrí sprchovací kút aj značné množstvo vody. Zatiaľ čo napustenie vane si vyžaduje priemerne 150 až 200 litrov vody, priemerná sprcha spotrebuje len 30 až 50 litrov.

Ak hľadáte moderné a ekologické riešenie, porozmýšľajte nad zakúpením ekosprchy. Ekosprcha vám umožní vychutnať si sprchu pri zachovaní dynamiky prúdu vody a zároveň výrazne znížiť jej spotrebu.

  1. Kompromis: Vaňa so zástenou

Ak sa neviete rozhodnúť medzi vaňou a rýchlou osviežujúcou sprchou, alebo máte v domácnosti rozdielne preferencie, vaňa so zástenou predstavuje ideálny kompromis. Táto kombinácia vám umožní dopriať si horúci kúpeľ aj rýchlu rannú sprchu bez zbytočného rozstrekovania vody po celej kúpeľni.

  1. Čistenie a údržba:

Aj keď výber medzi vaňou a sprchovým kútom často závisí od osobných preferencií a priestorových možností, je dôležité zvážiť aj aspekt čistenia a údržby.

Vaňa sa z hľadiska čistenia považuje za menej náročný variant. Jej hladký povrch bez záhybov a profilov umožňuje jednoduché a rýchle umytie bežnými čistiacimi prostriedkami. Po každom použití  ju stačí opláchnuť vodou a raz za čas umyť dezinfekčným prostriedkom. Sprchový kút vyžaduje pravidelnejšiu údržbu, aby sa predišlo usadzovaniu vodného kameňa a vzniku plesní.

Kvalita je kľúčový faktor

Či už sa pri zariaďovaní vašej kúpeľne prikloníte k tradičnej vani alebo sprchovaciemu kútu, nezabúdajte, že rozhodujúcim faktorom pre dlhodobú spokojnosť je vždy kvalita.

PR článok Domoss
Uložiť článok

Najnovšie články