Ilustračná foto: Unsplash

Firma už ohlásila pomerne významné škrty v susednom Česku.

Jeden zo svetovo najznámejších zástupcov automotive sektora, výrobca sedadiel Adient, zatvára svoje závody a prepúšťa. Spoločnosť, pôvodne u nás známa ako Johnson Controls Automotive Slovakia, má pritom výrazné zastúpenie aj na Slovensku. Ročne u nás vyrobí 140-tisíc automobilových sedadiel. Vo fabrikách v Lučenci a Žiline, ako aj vo vývojom centre v Trenčíne a v bizniscentre v Bratislave, celkovo zamestnáva 2 770 pracovníkov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Firma už ohlásila pomerne významné škrty v susednom Česku. Zatvorenie niektorých tunajších závodov by sa podľa medializovaných informácií malo dotknúť asi 1 100 ľudí. Týkať by sa malo závodu v Českej Lípe a v Stráži pod Ralskom.

Aké plány má podnik na Slovensku, zatiaľ úplne jasné nie je. „Adient priebežne preskúmava a vyhodnocuje svoje výrobné lokácie s cieľom optimalizovať prevádzkový výkon a využitie kapacít, aby zaistil v tomto vysoko dynamickom a nestálom podnikateľskom prostredí konkurencieschopnosť. V súčasnosti nie sú žiadne ďalšie oznámenia týkajúce sa iných pobočiek,“ uviedli pre agentúru SITA z centrály spoločnosti.

Adient Slovakia je prevažne výrobnou spoločnosťou, na Slovensku má viaceré závody. V Lučenci sa zameriava na výrobu hlavových opierok a lakťových opierok ako aj veľkých penových dielov pre automobilové sedadlá. Tu zamestnáva asi tisíc ľudí. V Lučenci je aj fabrika Adient Innotec Metal Technologies. Výrobca kovových komponentov pre hlavové opierky dáva prácu takmer 100 pracovníkom. V Žiline sa zhotovujú celé sedadlá a interiérové prvky. Vo fabrike pracuje 250 zamestnancov.

V Trenčíne Adient prevádzkuje vývojové centrum asi so 400 pracovníkmi. Tí sa zameriavajú na vývoj inovatívnych sedadlových systémov pre autá najrôznejších značiek a vykonávajú sa tu aj rôzne merania a testovania. V Bratislave zase sídli bizniscentrum zamerané najmä na poskytovanie globálnych finančných služieb.

Spoločnosť Adient Slovakia s. r. o. je súčasťou skupiny Adient, ktorá je svetovým lídrom na trhu automobilových sedadiel. Riadi viac ako 200 prevádzok v 29 krajinách sveta.

Uložiť článok

Najnovšie články