Foto: Interez.sk

Nová daň z finančných transakcií by mala byť zavedená čoskoro.

Vládny návrh zákona o dani z finančných transakcií prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní, súhlasili s tým vo štvrtok poslanci. Zavedenie novej dane by tak mali prerokovať už na aktuálnej schôdzi parlamentu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Sadzba dane by mala byť 0,40 % zo sumy finančnej transakcie, pri maximálnom limite 40 eur. Zdanenie výberov v hotovosti by malo byť dvojnásobné, na úrovni 0,8 %. Daň z finančných transakcií by mala zabezpečiť pre rozpočet okolo 700 miliónov eur.

„Zámerom legislatívnej úpravy je zaťažiť debetné transakcie na účtoch právnických osôb, organizačných zložiek a fyzických osôb – podnikateľov, a to zavedením dane z finančných transakcií. Daň sa platí najmä z úhrad faktúr, z úhrad energií, zo splátok úverov,“ priblížilo v predkladacej správe ministerstvo financií.

Povinné účty pre podnikateľov

Finančnou transakciou je podľa návrhu platobná služba poskytovaná poskytovateľom platobných služieb, na základe príkazu alebo súhlasu daňovníka. Transakčným účtom sa rozumie platobný účet daňovníka, ktorý je právnickou osobou alebo organizačnou zložkou zahraničnej osoby, ako aj platobný účet fyzickej osoby, na ktorom takýto daňovník vykonáva finančné transakcie súvisiace s jeho podnikaním.

Po novom bude takýto účet pre podnikateľa povinný. Predmetom dane, naopak, nie je finančná transakcia, ktorá súvisí s platením daní, odvodov a príspevkov do štátneho rozpočtu, odvodov do Sociálnej poisťovne a na zdravotné poistenie.

Predmetom dane nie je napríklad ani platobná operácia vykonaná v rámci poštového platobného styku poskytovaného Slovenskou poštou, či platobná operácia vykonaná medzi účtami daňovníka vedenými u toho istého poskytovateľa.

Uložiť článok

Najnovšie články