Foto: TASR - Jaroslav Novák, Facebook (Michal Hvorecky)

Spisovateľ a publicista Hvorecký uviedol, že na svojich slovách nemá dôvod nič meniť.

Šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová podala trestné oznámenie na publicistu a spisovateľa Michala Hvoreckého, informoval Denník N. Ten ju v minulosti označil za neofašistku. Hvorecký je navyše jedným z iniciátorov petície „Na obranu kultúry“  a za odvolanie Šimkovičovej z postu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečin ohovárania

Spisovateľ a publicista ešte minulý rok uverejnil komentár v Denníku N, v ktorom napísal, že štvrtá vláda Roberta Fica je prvýkrát v histórii Slovenskej republiky tvorená dvoma neofašistami. Tým bola zverená príroda a kultúra.

Šimkovičová naňho za tieto slová podala trestné oznámenie, hovorí o podozrení zo spáchania prečinu ohovárania. Za to hrozí podľa Trestného zákona jeden až päť rokov väzenia.

Ministerka pritom už v lete v proruskej konšpiračnej Infovojne, kde vystúpila spolu s Lukášom Machalom, hovorila, že proti kritikom zasiahne právnou cestou. Šimkovičová sa vtedy sťažovala na prirovnania k fašistom a gestapu. „Nemá ani šajnu o tom, čo toto slovo vyjadruje a ako to bolo kedysi,“ odkázala Hvoreckému.

Nemá dôvod nič meniť

„Tento text som napísal takmer pred rokom. Po 11 mesiacoch nevidím najmenší dôvod na ňom čokoľvek meniť, aj moje najhoršie očakávania boli mnohonásobne prekonané. Prečítajte si článok, za ktorý na mňa ministerka kultúry Martina Šimkovičová podala trestné oznámenie,“ napísal na sociálnej sieti publicista a spisovateľ na margo trestného oznámenia.

Zároveň ľuďom poďakoval za vyjadrenie solidarity a podpory. Tá podľa jeho slov patrí „všetkým, ktorí sú súčasnou vládou šikanovaní, ponižovaní, zastrašovaní, prepúšťaní z práce a nespravodlivo obviňovaní, internetovo lynčovaní – sú ich už stovky“.

Hvoreckého text:

“V štvrtej vláde Roberta Fica sú prvýkrát v histórii Slovenskej republiky dvaja neofašisti. To predstavuje epochálny zlom.
Neofašisti sa v našej slabučkej demokracii bleskovo cítili ako doma a s vervou sa pustili do jej rozvracania zvnútra, pričom sa mohli spoľahnúť na plnú podporu totalitného Ruska.
V oblasti kultúry si ťažko predstaviť, akú víziu a rozvojový plán má neofašistka pre tri štátne vedecké knižnice, Slovenské centrum dizajnu či Divadelný ústav a mnohé ďalšie inštitúcie kreativity a pamäti. Očakávam frontálny útok na verejnoprávne médiá, ktoré sa v Maďarsku aj Poľsku stali hlavnými nástrojmi štátnej propagandy. S klamstvom ako hlavným pracovným nástrojom nazbierala pani ministerka od roku 2015 veľa skúseností. Jej extrémistické názory nie sú zďaleka také insitné ako jej fušerské maľby.”

Uložiť článok

Najnovšie články