Foto: Tik Tok/Ramzan Kadyrov

Cybertruck je elektrický pick-up.

Ramzan Kadyrov, vodca ruskej Čečenskej republiky, obvinil vo štvrtok Elona Muska, že odstavil jeho vozidlo Tesla Cybertruck, ktoré podľa vlastných slov od miliardára dostal ešte v auguste, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kadyrov, ktorý autoritárskym a tvrdým štýlom vládne v Čečensku už vyše 17 rokov, v auguste zdieľal video, ako sa preváža v elektrickom vozidle, ktoré malo zrejme k streche primontovaný guľomet. Kadyrov tvrdil, že vozidlo dostal od Muska, čo vlastník spoločnosti Tesla na svojej sociálnej sieti X označil za lož.

„Teraz nedávno Musk na diaľku deaktivoval Cybertruck,“ napísal Kadyrov v príspevku na svojom profile na sieti Telegram. „To od Elona Muska nie je pekné. Zo srdca rozdáva drahé dary a potom ich na diaľku vypne,“ napísal tiež Kadyrov.

Je Cybertruck Kadyrova propaganda, alebo realita?

,,Naozaj ste takí retardovaní, že si myslíte, že som daroval Cybertruck ruskému generálovi? To je neuveriteľné,“ zareagoval Musk na sociálnej sieti X. Kadyrov o svojom vozidle tvrdil, že bolo použité v boji a odoslané na Ukrajinu, kde „podávalo úžasné výkony“, informuje CNN. Vojenskí analytici  však upozorňujú, že na bojisku nie sú žiadne nabíjacie stanice, v dôsledku čoho je spomínané vozidlo v boji nepraktické a dokonca má byť v takýchto podmienkach ,,absolútne nepoužiteľné“.

Stále je veľkou záhadou, ako sa Kadyrov k tomuto vozidlu vlastne dostal. V dôsledku sankcií proti Rusku nie je možné Cybertruck oficiálne do krajiny doviezť. Odborníci špekulujú, že mohol byť zakúpený v nejakej tretej krajine, alebo že Kadyrov preháňa, pokiaľ ide o počet týchto vozidiel vo svojej flotile.

Kadyrov však naďalej tvrdí, že ďalšie dve vozidlá Cybertruck bez problémov operujú na bojisku. Pravdivosť jeho tvrdení je otázna a odborníci mu neveria. Sú totiž presvedčení, že ide iba o súčasť propagandistickej kampane v prospech Ruska.

 

Uložiť článok

Najnovšie články