Foto: unsplash

Aká bude zima 2024/2025?

Hoci ešte len začala jeseň, mnohých ľudí zaujíma, ako bude vyzerať zima. Nie každý rok sa totiž dočkáme zasnežených Vianoc a hoci niektorým ľuďom vyhovuje zima bez snehu, iní si ju bez neho ani nevedia predstaviť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informuje portál Severe Weather, zimnú sezónu 2024/2025 ovplyvní viacero faktorov, no najväčší vplyv bude mať slabý jav La Niña. La Niña je súčasťou cyklu nazývaného ENSO, ktorý predstavuje zmeny teplôt tropického Tichého oceánu. Ovplyvňuje tak teploty, zrážky aj snehové podmienky v celej Európe.

foto: Pexels.com

Zasnežené Vianoce nečakajte

Keď je oceán chladnejší ako zvyčajne, nazýva sa to fáza La Niña, ktorá ovplyvňuje počasie nielen v Európe, ale aj na celom svete. V roku 2024 sa očakáva slabá fáza La Niña, ktorá sa začne v polovici zimy.

Väčšina Európy bude v zime 2024/2025 teplejšia ako zvyčajne. Západná, stredná a južná časť Európy sa môže pripraviť na miernejšiu zimu. Naopak, Škandinávia bude mať typickú zimu s chladnejším počasím. V strednej Európe pritom môžu ľudia očakávať mimoriadne teplo, čím klesá nádej Slovákov na zasnežené Vianoce.

Uložiť článok

Najnovšie články