Foto: TASR - Jakub Kotian, SITA- Milan Illík

"Sú tam dúhy, LGBTI témy, sú tam nálepky, ktoré propagujú firmy," skonštatoval Danko.

Podpredsedovi Národnej rady (NR) SR Andrejovi Dankovi (SNS) počas stredajšieho rokovania prekážalo, že poslankyňa Lucia Plaváková (PS) používa v rokovacej sále počítač s nálepkami. Ide podľa neho o reklamu, čo je v rozpore s rokovacím poriadkom NR SR.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa Danka porušila rokovací poriadok

Najprv žiadal poslankyňu, aby si nálepky počas dňa dala z počítača dole. Napokon sa po slovnej prestrelke rozhodol poslankyňu vykázať zo sály. Plaváková argumentovala, že rokovací poriadok neporušuje.

„Sú tam dúhy, LGBTI témy, sú tam nálepky, ktoré propagujú firmy,“ skonštatoval Danko a požiadal Plavákovú, aby si dala nálepky dole, pokračovala bez počítača, alebo ich prekryla. Napokon ju vykázal zo sály.

Vykázanie z rokovacej sály sa považuje za neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni. Podľa rokovacieho poriadku NR SR je do pléna zakázané nosiť materiály propagujúce „politickú stranu alebo politické hnutie alebo šíriace reklamu“.

Následne požiadal Danko podpredsedu NR SR Petra Žigu (Hlas-SD), ktorý je poverený vedením parlamentu, aby zvolal poslanecké grémium. Diskutovať má o problematike nálepiek na počítačoch. Žiga zvolal poslanecké grémium na 10:45.

„Toto je taká neuveriteľná hanba. Krajina im padá na hlavu, a predsedajúci schôdze Andrej Danko prerušil rokovanie parlamentu, lebo naša poslankyňa Lucia Plaváková má nálepky na notebooku. Svojvoľne a v rozpore s rokovacím poriadkom perzekuuje našu kolegyňu a ústavnú činiteľku, len preto, že sa jemu osobne nepáči dúhová vlajka a má problém s queer ľuďmi,“ napísal o incidente na sociálnej sieti predseda PS Michal Šimečka.

Dodal, že miesto toho, aby vláda riešila rozpadávajúce sa mosty, odchádzajúcich lekárov, zdravotné sestry, policajtov a študentov, zaoberá sa dúhovou nálepkou na notebooku.

Uložiť článok

Najnovšie články