Foto: TASR/AP

"Za uplynulé roky a počas vojny bol zodpovedný za odpaľovanie rakiet na izraelských civilistov," uviedla izraelská armáda.

Izraelská armáda v utorok oznámila, že pri útoku na libanonské hlavné mesto Bejrút zabila veliteľa militantného hnutia Hizballáh Ibráhíma Muhammada Kabísího. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kabísí podľa izraelskej armády velil raketovej divízii v rámci Hizballáhu. „Za uplynulé roky a počas vojny bol zodpovedný za odpaľovanie rakiet na izraelských civilistov,“ uviedla armáda. Dodala, že Kabísí mal blízke vzťahy s vojenskými lídrami Hizballáhu.

Libanon v troskách

Pri utorkovom útoku Izraela na južné predmestie Bejrútu zahynulo šesť ľudí a 15 utrpeli zranenia, oznámilo libanonské ministerstvo zdravotníctva. Uviedol tiež, že útok zasiahol oblasť známu ako Ghubajrí, ktorá tvorí časť predmestia Dáhíja.

Táto časť mesta je známa ako bašta proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh. Aj izraelská armáda vo vyhlásení neskôr potvrdila, že útočila na toto južné predmestie Bejrútu.

Priamo na mieste je fotograf agentúry AFP a podľa jeho slov boli pri útoku zničené dve poschodia budovy v husto obývanej obytnej časti. Útok tiež poškodil desiatky áut a motoriek stojacich v okolí.

Izraelská armáda v utorok informovala, že podnikla cielený útoku na Bejrút, no neposkytla bližšie informácie. Izrael útočil na Hizballáhom ovládanú časť Bejrútu už dva dni po sebe, keď v pondelok zintenzívnil útoky na ciele Hizballáhu v Libanone.

Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva zomrelo od pondelka pri náletoch izraelskej armády najmenej 558 ľudí a ďalších 1835 utrpelo zranenia.

Takmer rok od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy presúva Izrael pozornosť na svoje severné hranice. Hizballáh rovnako ako Hamas podporuje Irán a útočí na sever Izraela od začiatku vojny v Gaze, aby preukázal podporu Hamasu.

Uložiť článok

Najnovšie články