Foto: SITA

Klub svojich fanúšikov potešili postupom do Ligy majstrov, no u mnohých stále rezonujú prešľapy z minulosti.

ŠK Slovan Bratislava je jeden z najstarších a najúspešnejších futbalových klubov na Slovensku. Bol založený v roku 1919 a má za sebou bohatú, ale často kontroverznú históriu. Tím dosiahol množstvo domácich i medzinárodných úspechov a medzi tie najvýraznejšie patrí nedávny postup do ligovej fázy prestížnej Ligy majstrov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Napriek tomu, že Slovan dnes zažíva jedno z najúspešnejších období, jeho cesta bola lemovaná mnohými škandálmi a nepríjemnosťami spojenými s fanúšikmi, majiteľmi, či finančnými problémami. Nechýba však ani množstvo nezabudnuteľných úspechov. V tomto článku si preto zhrnieme všetko, čo treba vedieť o klube, ktorý sa už postaví gigantom svetového futbalu v podobe Manchestru City, Atlética Madrid a druhého najúspešnejšieho klubu v histórii Ligy majstrov, AC Miláno.

Tím, ktorý je dnes tradičnou baštou slovenského futbalu, bol založený českou inteligenciou po prvej svetovej vojne – 3. mája 1919, pod názvom Prvý československý športový klub Bratislava, uvádza klub na svojej stránke. Išlo o prvý slovenský telovýchovný alebo športový spolok. V časoch Rakúsko-Uhorska totiž existovalo množstvo maďarských a nemeckých klubov, no žiaden slovenský.

Úspešné začiatky

Prvým predsedom klubu sa stal policajt Richard Brunner, no vo svojej nepobudol pre prevelenie do Rožňavy nevydržal dlho. Už rok po založení ho vystriedal známy lekár a verejný činiteľ Gejza Rehák. Ten na svojej stoličke vydržal až dve desaťročia, píšu Bratislavské noviny. Klub si začal rýchlo budovať rešpekt a pravidelne porážal nielen domáce, ale aj zahraničné tímy.

Už v 20. a 30. rokoch 20. storočia si Slovan vytvoril meno jedného z najsilnejších tímov na Slovensku. V roku 1922 sa stal najlepším tímom Slovenska v konkurencii víťazov z jednotlivých žúp, no oficiálne úspechy prišli až neskôr. Po tom, ako sa v roku 1925 zaviedli pravidelné a dlhodobé futbalové súťaže, netrvalo dlho a klub sa stal v roku 1926 majstrom Slovenska. Tento titul si následne doteraz obhájil celkovo 22-krát, z toho 14-krát v ére samostatnosti, naposledy tento rok. Majstrom Československa sa Slovan stal 8-krát.

Slovan v sezóne 1963/1964. Foto: Fabuloso, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Dôležitý moment prišiel v roku 1932, kedy sa Slovan stal profesionálnym klubom. Zaviazal sa, že v mužstve bude mať aspoň 11 profesionálnych hráčov s platom 400 korún. Počas druhej svetovej vojny, keď vznikol Slovenský štát, bol premenovaný na ŠK Bratislava a fungoval aj počas tohto turbulentného obdobia, aj keď podmienky boli zložité v dôsledku vojnových udalostí. Slovensko bolo akýmsi satelitom nacistického Nemecka a vojnový zločinec, vtedajší prezident Tiso, nastolil totalitný režim s fašistickými prvkami, píše DenníkN. Ako sa ale ukázalo, nacistické prejavy fanúšikov Slovanu sa neskončili zánikom fašistického štátu a pokračovali aj do 21. storočia. Záležitosti ako pozdravy vodcu či posielanie utečencov do likvidačného tábora sa sporadicky  stále objavujú na tribúnach.

Tento článok je dostupný členom Interez PREMIUM

Uložiť článok

Najnovšie články